az nem kifejezés, hogy

be vagyok fosva. Minden szülés előtt ugyanez van, persze a külvilágnak úgy teszek, mintha nem félnék, pedig de. Wazz, mégiscsak egy gerincinjekció. Vágnak egy lyukat a hasamba. Éjszakánként, amikor nem alszom (minden második éjjel), azon töprengek, hogy mi sülhet el rosszul. Eszembe jutnak a hallott rémtörténetek. Halálfélelmem van, természetesen. Mi van, ha soha többé nem látom a családom? Stb., végtelenítve.

De a fizikai megpróbáltatás csak egy része a dolognak. Nagyon ritkán találkoztam olyan egészségügyben dolgozó személyekkel, akik partnerként kezeltek, és nem aláztak meg valamilyen formában (vagy nem atyáskodtak és néztek totális idiótának, ami még rosszabb). Persze a dolgukat tisztességesen elvégezték (már amikor), de azért az egészségüggyel találkozni Kelet-Európában mindig egy nagyon jelentős stressz-faktor, hiába készülök lelkileg erre, mert tudom, hogy úgyis ez lesz, valahogy mindig meglepetésként ér a dolog.

Emellett nincs választott orvosom, se dúlám, se mijafaszom, nem vagyok hajlandó kétszer kifizetni ugyanazt a szolgáltatást. Ilyenkor az ember még sokkal védtelenebb, mert nem fizet egy orvosnak vagy bábának védelmi pénzt, amiért a kislelkét megnyugtatják és naponta egyszer ránéznek. Nem vagyok köteles orvost választani egy rutin-műtétre, csinálja csak meg az ügyeletes. Épp elég tb-t fizetünk, és gyakorlatilag – egy kivételtől eltekintve – kizárólag a szülésre és a gyerekekre vettük igénybe.

Emellett még azt is szeretném, hogy ha már felvágják a hasam, akkor sterilizáljanak (azaz vágják át a petevezetékeket). Unom már ezeket a vég nélküli terhességeket, rosszulléteket, kényelmetlenséget, ez az utolsó terhesség nagyon rossz volt, és bár persze a gyerekek nagyon szeretetreméltók, de mindjárt negyven vagyok, tíz évet eltöltöttem az életemből a szaros pelenkákkal, szeretnék időt magamra. Ismerem a törvényt, hogy egyrészt a sterilizálást kérvényezni kell (baszki az állam kell engedélyt adjon, hogy mit tégy a testeddel), másrészt a törvény nem teljesen világos, hogy akkor is ki kell-e várni az egy év várakozási időt, ha az ember épp a negyedik gyerekét szüli és mindjárt negyven. Mert ha igen, akkor elmehetnek a tudjukhova.

És persze mindezekért szeretnék nagyon hamar túlesni rajta, legyünk kettőben, inkább visibáljon éjjel, minthogy szétrúgja a májam és lekaparja a vesém, amit más kb. másfél hónapja folyamatosan csinál.

Ugyanakkor tudom azt is, hogy ha nem lenne modern orvostudomány, nekem nem lett volna négy gyerekem (mindjárt négy, még túl kell éljen egy császárt).

És mint minden ilyen helyzetben, amikor a zembernek nem marad kapaszkodója, mert az észérvek nem elégségesek, hogy megnyugodjon, ott van az Istenbe vetett hit. Végül mindig ez marad: Isten és a bor.

Reklámok
az nem kifejezés, hogy

az nem kifejezés, hogy” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Igen, ez ilyen ellentmondásos időszak.
  Teljesen igazad van, ami az egészségügyet illeti, a mostani lerothasztott állapotában meg különösen…
  Kíváncsi vagyok, hogy a petevezeték lekötését megcsinálják-e?
  Léteznek azonban más fogamzásgátló módszerek is, azokat nem tudod használni?
  Van valami injekció, amit 3 havonta elég, ha beadnak, ha már a tablettákat nem akarod vagy tudod használni.
  Tudom én, hogy a hormonális fogamzásgátlás nem minden veszély nélkül való, pl. trombózist is okozhat, csak arra az időre gondolom, amíg engedélyezik a lekötést.

  Különben meg a te esetedben plusz érv, hogy ez már a többedik császárod lesz (nem emlékszem, hogy Gedeonnál mi volt a helyzet), min. a harmadik, és olyan igen sokszor ez nem ismételhető.
  Amikor én voltam fiatal, max két gyereket engedtek császárral szülni, de még azt is igencsak meggondolták.

 2. Persze, hogy léteznek, de nyilván azért szeretném ezt a nagyon drasztikus megoldást, mert más nem lenne jó. Semmiféle hormonális vagy kémiai fogamzásgátlást nem akarok, tablettát nem ajánlatos használni 35 fölött, és a mechanikusok se túl biztatóak. Valami olyasmi kell, ami hatékony, végleges, és nem jár további kényelmetlenségekkel.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s