Bámulatos naivság, és megint csak

azt bizonyítja, hogy Romániában még a nagyon műveltek sem értenek az “iszlám világból” szinte semmit. Tegnap jelent meg a transindexen a hír, hogy a rise project lefordított néhány fész-bejegyzést Sevil Shaideh férjétől, és hogy Akram Shhaideh Bassár al-Aszad rendszerének lelkes támogatója, szemben a felkelőkkel. (Abba most nem megyek bele, hogy a magyar nyelvű sajtó képtelen a magyaros átírást használni az arab neveknél, amit a nyelvtan szabályai szerint alkalmazni kellene, de mindegy*).

Bámulatos azért ez a naivság, komolyan, mintha itt nem lett volna nem is olyan rég egy sokkal kevésbé véres diktatúra, Gáspárik Attila, és sokan mások nem írt volna arról, hogy hogyan is működött egy ilyen rendszer, és milyen kényszereknek engedelmeskednek az emberek egy diktatúrában. Komolyan, néha az az érzésem, hogy teljesen elfelejtettük, hogy milyen egy olyan rendszerben élni, ahol komoly (Szíriában halállal végződő) következményei vannak annak, hogy az embernek véleménye van.

  1. Persze lehet, hogy Akram Shhaideh (ejtsd Akram Shaída) önként támogatja Bassár al-Aszad rendszerét, ami egyáltalán nem volna meglepő azzal a háttérrel, amivel ő rendelkezik. Másrészt ne felejtsük el, hogy az al-Aszad-rendszer, mielőtt a saját állampolgárai ellen fordult volna, nem volt egy “rossz diktatúra” (jó, persze, minden diktatúra rossz, de azért ez egy élhető rendszer volt a polgárháború előtt), emellett egy szekuláris diktatúra volt (már amennyire bármi szekuláris lehet a Közel-Keleten), amely védte a vallási kisebbségeket. Szíriában béke volt, amíg el nem kezdődött az arab tavasz (amit a Nyugat aktívan támogatott), és a demokratikus átalakulásért felkelők helyett be nem nyomultak a helyükbe a különböző dzsihadista-terrorista szervezetek.
  2. A szír háború nem a jók (felkelők) és a rosszak (al-Aszad) harca. Elképesztőnek tartom, hogy annyi jó elemzés után, ami a nyugati sajtóban, és többek között az indexen is megjelent, még mindig képes valaki ebben a népmesei motívumban gondolkozni. Mind a két oldalon volt vegyi fegyveres támadás, tömeggyilkosság, a kurdok is egész arab falvakat irtottak ki btw, és az Aleppóból menekülők kivégzéséért cserébe a felkelők is kivégeztek néhány, aszadista civilt, akik szintén menekültek volna. Ne felejtsük el, hogy al-Aszaddal szemben az an-Nuszra-front áll, ami a dzsihadisták leányszervezete, akik az Iszlám Államhoz hasonlóan az iszlámjog egy félreértett, a wahhabita tanoknál is szigorúbb vallási rendszert akarnak bevezetni, és akik a vallási kisebbségek iszlamizálását és/vagy kiírtását gyakorolják.
  3. De Szíria nem demokrácia, ahol az ember azt támogat, akit akar, következmények nélkül, hanem akihez a családi/törzsi/vallási/társadalmi lojalitás fűzi, az emberek nagyrészének nincs valódi választási lehetősége. Mi van akkor, ha ott a családja és őket védi? Ha jól tudom, Lattakia al-Aszad fennhatósága alá esik, és ennél kevesebbért is öltek már embert arrafelé. Nem hiszem, hogy ilyen körülmények között megengedhetné magának, hogy bárki mást támogasson (persze lehet, hogy meggyőződésből teszi).

 

Ennek a ténynek a közlése – mivel senki nem fűzött hozzá semmiféle komolyabb elemzést és kommentárt – csak arra jó, hogy indulatokat korbácsoljon és megerősítse az előítéleteket. Azért a transindextől kicsit többet vártam.

 

*Ez alól az index a kivétel, ahol valaki vette magának a másfél órás fáradtságot, és megtanulta.

 

Reklámok
Bámulatos naivság, és megint csak

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s