az mindig problémás, mikor

valaki úgy ír könyvet az iszlámról (és úgy fordít), hogy még a legalapvetőbb arab nyelvtannal sincs tisztában (és lusta utánanézni).

Ez a könyv, amit most nemrég vettem (Mohamed próféta utódai), és most jutottam el odáig, hogy neki is fogjak, azt írja, hogy Medinát teljes nevén al-Madina al-Nabi-nak hívják, ami azt jelenti, hogy a Próféta városa. Nem, nem azt jelenti. Azt jelent, hogy a Próféta, a Város. A Próféta városa úgy hangzik, hogy Madínatu n-Nabí, azaz birtokos szerkezetet, idáfát alkot a két névszó. Ez az arab nyelv egyik legalapvetőbb nyelvtani jelensége, amit közvetlenül az ábécé és a szófajok általános áttekintése után szoktam tanítani.

Az első szó nem kaphat névelőt, mert – lévén a birtokviszony első tagja – ettől már határozott, és valamit nem lehet kétszer határozott állapotba tenni, itt viszont kiejtjük a t-t a végén, amit máskor nem, és u-végződést kap (az alanyeset határozott állapot végződése). A második szónál a névelő hasonul, de ez nem feltétlenül nyelvtani probléma.

Ha ez a könyv ilyen színvonalú (és valóban, nincs egyetlen arab forrás sem megjelölve), akkor még sok ilyen dühös megjegyzést fogtok olvasni.

Reklámok
az mindig problémás, mikor

az mindig problémás, mikor” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Állok elébe :)

    Viszont kérdeznék is valamit, ha már az iszlámot szóba hoztad. Miért törölted/zártad be (nem egyértelmű számomra, hogy melyik) a Napi muszlim blogot? Tegnap szerettem volna belőle divatbemutatós képeket mutatni egy hozzászólásban (burkini vita) és nem volt elérhető.

    Rémesen sajnálom, nagyon szerettem olvasni. Azt megértem, hogy nincs időd folytatni.
    De amit már feltettél oda, azt csak nem hagytad elveszni teljesen…

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s