És akkor jobb Romániában?

Az, hogy hazaköltözünk, számtalan értetlenkedő kérdést szült mindenféle ismerőseinktől. A legtájékozatlanabbak azok voltak, akik azt hitték, hogy Gedeont román iskolába fogjuk adni, és nagyon elcsodálkoztak azon, hogy Erdélyben vannak jó magyar iskolák, amiket az állam tart fent. De sok olyan kérdés is elhangzott, hogy mit fogunk mi ott csinálni (mintha Pestről keletre megkezdődne a puszta, ahol semmiféle szellemi tevékenységet nem lehet végezni), miért nem Nyugatra megyünk, ha már elindulunk, és miért nem jö nekünk itthon (kinek mi az itthon, ugyi).

  1. Az első és legfontosabb szempont, hogy egyikünk sem szereti Pestet. Ez egy pestinek roppant furcsa lehet, de mi nem érezzük magunkat otthon. A város túl nagy, túl zajos, túl sokat kell utazni, nem tudjuk megszokni az éneklő hangsúlyt és az áludvariaskodást, azokat a szabályokat, ami alapján a város működik. Hiába voltak kis szigetek, ahol minden rendben volt (mint a Filozófia Intézet, ahol a város kényelmetlenségeiből semmit nem éreztem), ezek nem bizonyultak elégségesnek ahhoz, hogy az élet jó minőségű legyen. Emellett nem sikerült azt az informális hálót kialakítani, ahol az ember otthon érezheti magát: persze vannak nekem is random barátaim, akikkel jól megvagyok, de valahogy az egész nem áll össze egy olyan szövetté, mint itthon. Ebben persze mi is, én is hibás vagyok, nehezen és rosszul barátkozom, és nincs túl sok időm és energiám a három gyerek mellett a barátságaimat ápolni, ez tény.
  2. Hiányzik a perspektíva. A társadalmi hangulat Magyarországon nagyon rossz. Nagyon kevés valóban előremutató dolog történik, valahogy hiányoznak a környezetünkből azok az emberek, akik pozitívan tekintenének a jövőbe (szemben Kolozsvárral, hol több ilyen barátunk is van, aki épp most találja ki, hogy milyen innovatív dolgot szeretne csinálni). Mindenki vegetál és megpróbál túlélni. Én szerettem volna maradni az ELTÉn tanítani (főállásban), de erre nem volt lehetőség. Így kénytelen vagyok kitalálni, hogy a sokféle szkillemet hogy lehet pénzzé tenni: ez fog kiderülni az elkövetkező egy-két évben. Kolozsvár nagy egyetemi város, remélem, hogy lesz erre fizetőképes kereslet.
  3. Ha az ember csinál egy céget, adózási szempontból Románia előnyösebb. Ehhez nincs is mit hozzátenni.
  4. Az oktatás. Nem is az a gond, hogy Pesten ne lennének jó iskolák. Hanem egyrészt mi nem értünk egyet azzal az oktatási vonallal, ami most érvényesül Magyarországon, sem pedig azzal az uniformizálásra való törekvéssel, amivel mi már az óvodában találkoztunk (és azzal, hogy szinte semmilyen tapasztalata nem lesz egy gyereknek a bármilyen fajta másságról, ha Pesten jár iskolába). A jó iskolák toborzási köre meglehetősen szűk, nagyon hasonló gyerekek járnak együtt, és inkább látok arra esélyt, hogy a gyerekek több féle társadalmi környezetből származó gyerekkel járjanak együtt Kolozsváron, ahol az iskolák nem engedhetik meg maguknak, hogy szegregáljanak,  mint Pesten. Az is fontos a nevelés szempontjából, hogy itt természetes módon arra szocializálódik a gyerek, hogy egyrészt vannak mások, akik nem ugyanolyanok mint mi (más nyelven beszélnek, más ünnepeik vannak), és ugyanakkor van egyfajta társadalmi szolidaritás a dolgok mélyén (régóta próbálom ezt megfogalmazni, hogy hogy is működik ez), valami olyasmi, hogy ha minden kötél szakad, ez még mindig ott van. Ez Magyarországon nincs. Én nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a másság-tudatot, közösségi érzést és utmost szolidaritást (ami csak akkor látszik, mikor nincs, és az ember nem otthon van) a gyerekeim megtanulják. Ugyanakkor a szociális szkillek (társas viselkedés szabályai) szintén fontosak, és én azt szeretném, ha az itteni társadalom szkilljeit tanulja meg, ne a pestit (amivel mi sem mindig tudunk mit kezdeni). nem álltatom magam azzal, hogy ezt csak a a gyerekekért csináljuk, mert nem lenne igaz, hanem magunkért is.
Reklámok
És akkor jobb Romániában?

És akkor jobb Romániában?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. akabelle szerint:

    belinkeltem, utólagos engedélykéréssel… ha gond, leszedem, de most nagyon fején talált egy szöget.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s