mitől működik egy társadalom?

A sok érdekes élmény mellett talán ez az egyik legérdekesebb kérdés, amin nagyon sokat gondolkoztam, amióta itt vagyok. Az egyszeri európai ugyanis, aki csak úgy véletlenül belecsöpen ebbe, az csak a káoszt látja.

***

Azt hiszem, hogy egy európai alavetően azt gondolja, hogy egy társadalom akkor működik jól, ha minden megfelelően be van szabályozva, a szabályok igazságosak, és társadalmi konszenzus van arról, hogy ezeket be kell tartani. Semmi nem szabad, ami nincs kifejezetten megengedve, támogatva és szabályozva. Akkor élhető egy társadalom, ha mindenki tartja magát a mindenféle szabályokhoz, pl. jobb oldalra áll a mozgólécsőn. Akkor világos egy szabály, ha megfelelően ki van írva. Akkor vagyunk jó polgárok, ha betartjuk ezeket a szabályokat, és egy demokrácia annál jobban működik, minél többen tartják be önként, belső kényszerből ezeket. Talán nem is kell leírni, hogy ez a típusú magatartás milyen mélyen gyökerezik a kereszténységben, hogy a szabályok betartása, ha nem belülről jön, nem ér semmit.

Ehhez képest van itt egy társadalom, ahol hiába vannak írott törvények (mert vannak, nem is nagyon rosszak), mert csak akkor tartják be őket, ha valaki kényszeríti őket, amúgy meg mindenki él, ahogy tud, ahogy hagyják, ahogy az anyagi lehetőségei engedik, és mindent szabad, ami nem kifejezetten tilos. Így külső szemlélőként úgy tűnik, hogy képtelenek bármiféle törvényt betartani (ez nyilvánvalóan nem igaz, persze), pl. az autó átmegy a piroson, a rendőr meg áll, és nézi, és a társadalom valahogy mégis működik, valami titokzatos önszerveződés révén, az autók mégsem ütköznek össze a rengeteg szabálytalanság ellenére, a gyalogosokat sem ütik el, a medinában is végül eljut az ember oda, ahova menni szeretett volna (sok lökdösődés árán), a buszok menetrend nélkül is közlekednek, és mindenki eljut az úticéljához. Itt nincs semmiféle belső kényszer arra nézve, hogy a törvényeket be kell tartani, sőt, meg vagyok győződve, hogy a társadalom igen jelentős részének fogalma sincs a törvényekről, csak arról az egy-kettőről, ami őt is érinti. Itt csak akkor mozdul valaki, ha kifejezetten egyéni haszna származik valamiből (vannak kivételek, persze, és vannak a nagylelkűségnek elképzelhetetlenül nagyszerű pillanatai), vagy a családjnak, ami itt szinte ugyanaz, lévén, hogy az egyéni egyénisége nem bír akkora súllyal, mint egy nyugati társadalomban, itt a család nélküli ember szinte elképzelhetetlen.

És mégis összeáll ez a társadalom is, ami annyira idegen az európaitól, valami egységessé, a rendszerek, amiket az emberek maguknak szerveznek, működnek (pl. a piacon az árusok, akik mind ugyanazt árulják, tehát kell legyen valaki, aki leszervezi nekik az árut), és írott szabályok nélkül is élhető. Itt senki nem szól, ha a közép-afrikai bevándorló valami bigyuszokat árul a járdán, és nem vegzálja a rendőr, hogy rendben vannak-e a papírjai.

És mindennek ellenére néha úgy tűnik, hogy itt valahogy több egyéni szabadság van, mint Európában, ahol minden szigorúan be van szabályozva.

Reklámok
mitől működik egy társadalom?

mitől működik egy társadalom?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. lunakid szerint:

    Szokás szerint nagyon jó kis bejegyzés! Egyetlen baki zavart, ami formailag ugyan szépen beleillik a szöveg dramaturgiájába, de… Szóval: “Semmi nem szabad, ami nincs kifejezetten megengedve, támogatva és szabályozva.” — Ez egyértelműen csak a rendszerváltás előtti, abból is kb. a keleti Európára volt jellemző, és arra is csak anekdotikusan. Valójában teljesen egyértelműen (sőt kb. “deklaráltan”, reflektálva az egyébként nagyon jó “explicite feliratozott európaiság” észrevételedre) ennek pont az ellenkezője, a “Mindent szabad, ami nem tilos” járja minálunk. (Ahogy pl. még a Bikini is megénekelte, már talán 1988-ban, for just a fun fact.) Legjobbakat!

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s