in memoriam december 5

Én persze könnyen beszélek, mert I was a Hungarian citizen before it was cool. Én még akkor lettem polgár, amikor öt évet kellett várni rá, és ez sem az én érdemem, de ezt most hagyjuk, hogy én mit is gondolok arról, hogy mi a forradalom előtt egy hónapal Magyarországra költöztünk.

***

Engem az egész december 5, meg a népszavazás a következők miatt zavart, és zavar mind a mai napig:

1. Erdélyből (más határon túli tapasztalatom nem nagyon van, majd a felvidéki és vajdasági olvasók elmondják a saját tapasztalataikat, ha akarják) a valóság teljesen másképp néz ki, mint Magyarországról. Hiába beszéljük többé-kevésbé ugyanazt a nyelvet, ha a hétköznapi tapasztalatok alapvetően mások. Nincs valódi kommunikáció, mármint tömeges kommunikáció, csak néhány érzékenyebb ember mindkét oldalon. A magyarországiak alapvetően nem értik Erdélyt és fordítva. Erdélyben persze szeretik azt gondolni, hogy értik, mi van Magyarországon, de ez ugyanolyan tévedés. Mindenki a maga mikroközösségeiben él, és nagyon kevés olyan ember van, aki ezen túllát. A kölcsöns meg nem értés feloldásában nem segített semmit a népszavazás.

2. A népszavazás, és szinte minden, Erdéllyel kapcsolatos magyarországi politizálásnak elsősorban magyar belpolitikai célja van, az, hogy az erdélyieknek legyen jó, többnyire nem szempont. Így viszont teljesen mindegy, hogy valaki az igeneket vagy a nemeket támogatta.

3. Az egésznek csak szimbolikus jelentősége volt, és van ma is. Persze sokan vannak, akiknek ez érzelmileg jelent valamit, és távol álljon tőlem, hogy et kritizáljam, még akkor is, ha én ezzel nem mindig és nem feltétlenül tudok együttérezni. De volt egy olyan ok is, amiért az erdélyiek egy része magyar állampolgár akart lenni, hogy “jobb a magyar útlevelet lobogtatni, mint a románt, mert ha a románt lobogtatom, akkor cigánynak néznek”. Na, ez tiszta sznobizmus, és már nem is igaz. Mostanában egyre kényelmetlenebb magyar állampolgárnak lenni Európában, Afrikáról nem is beszélve, ahol fogalmuk sincs, mi az a Magyarország, Romániát viszont tudják. De ettől függetlenül az EU-ban semmiféle jelentősége nincs, hogy melyik kelet-európai tagálam állampolgára vagy. Engem amúgy is idegesít mindenféle szimbolikus politizálás, főleg, ha csak az van (vö. autonómia), és a “polisz” tényleges igényei elfelejtődnek. És a tényleges igényeken nem a magyar helységnévtáblákat értem, hanem olyasmit, amivel egy – magát értelmesnek gondoloó – értelmiségi is együtt tud érteni. Úgyismint fenntartható fejlődés, zöld projektek, esélyegyenlőség, az iskolarendszer fejlesztése, a korrució visszaszorítása, a nacionalista diskurzus és a gyűlöletpolitika elfelejtése.

4. December 5 egyik pozitív hozadéka, hogy immár van Erdélyben egy jelentős réteg, amely Magyarországtól függetlenül definiálja magát, nem várja a támogatási pénzeket, hanem elkezdi keresni a saját – egyelőre még elég korlátozott, de azért létező – lehetőségeket. Szerintem Erdély egyetlen jövője, mint régiójé, ha leválik az anyaországi csecsről, és elkezd politikai-társadalmi értelemben is felnőttként viselkedni.

Egyéb bejegyzések a témában. 

Reklámok
in memoriam december 5

in memoriam december 5” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A második ponthoz csak annyit: minden magyarországi politizálásnak csak és kizárólag belpolitikai célja van és sajnos többnyire az sem sem szempont, hogy a zembereknek (akár határon belül, akár kívül) jobb legyen… Ha csak nem egyes embereknek… Mindez tudom csak egy nagyon-nagyon keskeny fájdalomtapasz…

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s