áj szív Románia

A következő dolgok miatt tartom fontosnak, hogy Klaus Johannis elnökválasztást nyert Romániában:

1. Elsősorban azért, mert ez az első eset, hogy Kelet-Európa nemzetállamaiban nyerni tudott egy, nem a többségi nemzethez tartozó politikus. Teljesen mindegy, hogy Johannis mit gondol magáról, hogy ő mennyire román, a román sajtóban ő nem számított románnak. Ez azt jelenti, hogy Romániában volt egy eset, amikor a nemzeti kártyát nem lehetett előrántani, mert 54 százalék gondolta azt, hogy van fontosabb, mint az, hogy ki milyen nemzetiségű. Ha valaki kelet-európai, akkor tisztában van azzal, hogy ez önmagában mekkora eredmény, hogy Románia eljutott idáig. Ez engem is megerősít abban, hogy lehet, van a nacionalizmusokon túl is egy csomó ember, akikkel van valamiféle szolidaritás, és egyáltalán Romániában nem csak az erdélyi magyar kisebbséggel lehet szolidárisnak lenni, hanem más csoportokkal is, ahol a nemzetiségek vegyesen vannak.

2. A másik fontos dolog az, ami az emberekkel történt: kimentek tüntetni, és lett eredménye. Ezt már láthattuk Verespatak esetében is, de most megint. Romániában egyszerűen van értelme utcára menni, mozgósítani, egyáltalán, közbeszédet folytatni, még a nemzetiségek között is. A román többségben is van egy rész, akivel érdemes és lehet párbeszédet folytatni.

3. Klaus Johannis mögött nem feltétlelül egy párt állt (bár az is, ez nem is lehet kétséges, egy olyan nagyon ellentmondásos személyiséggel, mint Băsescu), Johannis mögött ott állt az, hogy Szeben háromszor visszaválasztotta, az, ahogy Szebent feltette Európa térképére. Erre nem csak a szebeniek voltak büszkék, hanem egész Erdély, és talán kicsit egész Románia, legalábbis a városiak.

4. Ha nagyon leegyszerűsítem a dolgot, akkor a szavazás úgy nézett ki, hogy Európa vs. Balkán. Ez természetesen nem teljesen igaz, de nagyon sokan látták ezt így, Románia Johannissal Európa mellett is szavazott. Biztos vagyok benne, hogy Erdélyben, de talán máshol is a románok is követik azt, ami Magyarországon történik, és jelentős részük nem akarja, hogy Románia erre a sorsra jusson.

5. A fiatal “fészbúk”-generáció Romániában nem apolitikus, hanem igenis van véleménye, és ehhez megtalálja az eszközöket.

***

Attól függetlenül, hogy mi lesz Johannissal, beváltja-e a reményeket vagy sem, tud-e majd a PDS-s kormánnyal együttműködni, és a rengeteg kérdés ellenére, amit ez az egész felvet, ma nagyon büszke vagyok Romániára, és arra, hogy román állampolgár vagyok. Nem sokszor adatik meg az embernek, aki erdélyi magyar, ez az érzés, és most szeretnék neki örülni addig, amíg lehet.

Reklámok
áj szív Románia

áj szív Románia” bejegyzéshez ozzászólás

  1. b. szerint:

    Amellett, hogy többé-kevésbé egyetértek a fentiekkel (sőt az utolsó bekezdést tök jó olvasni), lenne egy megjegyzésem: régóta motoszkál bennem, hogy teljesen más egy nemzeti kisebbség, amikor már majdnem teljesen eltűnt (lásd múzeumi tárgy), mint amikor még látható és határozottan jelenlévő – ez nem csak erdélyi jelenség; a Buda környéki szlovák, sváb, szerb falvak mind ilyenek szerintem. De ez apróság. Mert a lényeg, hogy ezzel a választással tényleg van esélye Romániának elkerülni a magyar utat.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s