lezárult az iskolában

az első négy hetes időszak, minden négy hét után van diplomaosztó, mert a zember teljesített egy szintet. Az írásbeli vizsgám 87 %-os lett, néhány helyesírási hiba, egy nembeli egyeztetés és egy igeragozási hiba volt benne. Ebből egyedül az igeragozási hiba az, ami fontos, a többi kinőhető idővel és a megszokással. A szövegértésben és az olvasási gyakorlatban nem volt egy hibám sem. Kaptam diplomát is, és megvolt a szóbeli is, ahol végülis arról beszéltem, hogy mi az a Vallástudomány, és az európai egyetemeken milyen formában beszélnek a vallásról. Ez eredetileg az előadásom bevezető része lett volna, de azt mondták, hogy max. tíz perc. Hát mit lehet a krisztológiai vitákról tíz percben mondani? Naugye. Persze utána voltak kérdések, és előkerült az, hogy hogy lehet a három hiposztázis egy Isten. Szóval mégiscsak bele kellett mennem kicsit a témába.

Ilája (nem így írják, ugye), a kolléganőm, hozta a szokásos szétcsúszott formáját. Szerda este 12-kor kérdezte meg, hogy akkor holnap vizsgázunk-e, csütörtökön nem jelent meg az írásbelin, pénteken megcsinálta az írásbelit, és az előadását is megtartotta, de teljesen szét volt esve. Közben ellopták a laptopját, és elment feljelentést tenni a rendőrségre, mert odaadta egy marokkói ismerősének, ő meg otthagyta valahol, a spanyol családja éppen készült őt meglátogatni a hétvégén, és ő megígérte, hogy megszervez nekik mindent (péntek délután még nem volt sehol semmi, úgy, hogy szombat délután érkeznek), miközben Ilája és a barátja sivatagi túrát terveztek erre a hétvégére, és a két kutyájuk felügyeletét szervezték. Hát na, egy jelenség az a lány, az biztos, mintha egy Rejtő-nőalak lenne, aki a kiváltságos osztály magabiztosságával, arroganciájával és nemtörődömségével száguld végig az életen és az embereken, mint egy szőke ciklon, és úgy vonzza a bajt, mint a Mágneshegy a vasat. Nos, én eddig nem hittem, hogy a valóságban léteznek ilyen nők.

***

A négy hét tapasztalatai a következők: most már folyamatosan beszélek arabul, de még nem elég helyesen. Az igazi akkor lesz, amikor a végződéseket is mind ki tudom tenni ott, ahol szokás, mert egyelőre végződések nélkül beszélek, és ez egy kicsit pongyola. De minden nap nő a szókincsem, és egyre magabiztosabb vagyok. Azt talán soha nem sikerül elérni, hogy úgy beszéljek, mint angolul (vagy románul!!!, az mindennek a teteje lenne), de most már biztos vagyok benne, hogy meg tudok tartani arabul egy egyetemi előadást, le tudok fordítani arabra egy akármilyen szöveget (és csak stilisztikai hibák lesznek benne), és jó úton vagyok afelé, hogy megértsem a tévét.

***

Megvettük a repülőjegyet visszafele Madridon keresztül. Mivel nem vettük meg idejében, a fene azt a hülye fejünket, pont a duplájába kerül, 210 ezer forintba. Ez kissé váratlanul érte a költségvetésünket, a következő két hónapban spórolnunk kell egy kicsit.

***

Annyiszor megyünk a strandra, ahányszor csak tudunk. A víz kiváló, kb. 23 fokos, a hullámok jó nagyok, kint még meleg van, csak estére hűl le az idő. A parti homok nagyon fura, keveredik a szárazföld vörös földjével, ami viszont fog, így az itt vásárolt két fürdőlepedő közül az egyiken már nagy foltok vannak. A homok nagyon ragaszkodó, nem jön le akkor sem, ha megszáradt, kissé agyagos lehet itt a föld, vagy mi. Ilyenkor az első dolgunk itthon testületileg bemászni a kádba, és vízzel lemosni, de még akkor sem jön le teljesen.

Jakab tegnap megnézte az óceánt. Ott sétált a parton, és mikor jött egy hullám, megróbált elszaladni. Nagyon fél a víztől szegény, fürdetni is csak úgy lehet, ha én fürdök vele, másképp hisztériás rohamot kap.

***

Két dolog hiányzik nagyon, amit el kellett volna hozni: a hagymavágó és az ikeás szösztelenítő, az ún. tekerő.

***

Mivel az első hajfestétes elég katasztrofálisnak bizonyult, megpróbáltoztam egy szőkítéssel, még borzalmasabb eredménnyel, ugyanis a szín maradt, viszont a hajvégeim kiégtek, így le kellett vágnom 15 centit a hajamból.

***

És akkor a képek:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Reklámok
lezárult az iskolában

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s