hogyan közlekedjünk a medinában?

A medina az arab városok történelni része, ahol általában a piac van. Mivel a házak régiek, általában nem szeretnek itt lakni az emberek, vagy a szegényebb réteg lakik itt. A medinák általában nagyon zsúfoltak. Már önmagukban véve is azok. De mivel itt van mindenféle piac, estefelé négyszer vagy ötször annyian vannak benne, mint ahányan európai mérce szerint kényelmesen elférnének az utcákon. 

A medinában a viszonylag szűk utcákat sári’-nak, sugárútnak hívják. Ez nem szűnik meg viccesnek lenni azóta, hogy először felfedeztük ezt a furcsa tényt. Ezen utcák mindkét oldala tele van boltokkal, amelyek a teljes kínálatukat kirakják az utcára, hogy mindenki lássa. Ezzel az utca a harmadára szűkül. Középen mindenféle árusok vannak, akik egy dobozon, leterített anyagon árulnak mindenfélét, például teknősbékékat. Fogalmam sincs, ki vesz itt teknősbékát és miért (megeszik? dísznek?). 

És akkor ezeken kívül a tömeg. És akkor még a motorosokról, biciklisekről és taszigásokról nem is beszéltem. A taszigások soha nem állnak meg, félre kell állni, mert rád tolják a taszigát. 

Az arabok, amikor közlekednek, főleg, ha ők a gyalogosok, mindenkit magasról leszarnak. Az autósok álljanak meg, mindenki más vigyázzon. Ez alavetően egy gyalogos kultúra. Egész családok képeznek dugót egy-egy üzlet előtt, se kikerülni, se átugrani nem lehet őket, mert a szembejövő forgalom is bedugul. Nem zavartatják magukat. Azt hiszem, ez az egyik legjellemzőbb arab tulajdonság. 

A medinában tehát a közlekedés legcélszerűbb módja az, ha az ember roppant éber. Bár ez egy idő után ösztönös lesz. Ha a zember európai módra közlekedik, azaz udvarias, helyet ad, lehúzódik, kikerül, soha az életben nem ér el a céljához. Állandóan lesi, hogy hol van egy cseppnyi hely, ahova befurakodhat, és oda befurakszik. Rátolja a babakocsit. Hirtelen begyorsít, majd fékez, mert egy család megint akadályt képezett. Nem kér elnézést, mert mindenki ezt csinálja. Begyorsít-megáll, begyorsít-megáll. Bámészkodik. Hopp, egy lyuk, belép. Folyik kicsit a tömeggel, megint megáll. Az orra alá dugnak valamit, hogy vegye meg, elhessegteti, köszi, nem, ha erőszakoskodnak vele, akkor hagyj békén. De az arab nyelvtudás arra mindenesetre jó, hogy meglepetést okozzon, és addig a tömeg elsodor. 

Ha autóval kellene így közlekedni, öt perc után hánynék. Itt viszont úgy hull le rólam a kultúra, mint másról a ruha a boldog szerelemben. 

Reklámok
hogyan közlekedjünk a medinában?

hogyan közlekedjünk a medinában?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. leginkább zavarba jönnek vagy idegesek lesznek. Idegesek lesznek, ha nem tudnak irodalmi arabul, és zavarba jönnek, ha nem biztosak abban, hogy jól hallották-e. És néhányan rettentően lelkesek lesznek.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s