és akkor harmadszor is

Marokkó. Tudom, valami más arab országba is kellene menni, meg Marokkó nem is arab igazán, csak ezt ne mondjátok meg neki, de mostanában elég nehezen lehet olyan arab országot találni, ahova két gyerekkel biztonságban el lehet menni. Jó, persze, ott vannak az Öböl-sejkségek, én pl. nagyon szivesen mennék Ománba, de egyszerűen lehetetlen oda ösztöndíjat találni, ha az ember nem amerikai. 

Igaz, most nem ösztöndíjjal megyünk, mert – ahogy gondoltam – másodszorra már nem kaptam meg, de van alumni-kedvezmény, meg ismerem az iskolát, ami nagy szó. Persze az időhöz való viszonyuk semmit se változott. 

Mindenesetre most a felsőfokú kurzusra jelentkeztem, nyelvtant már egyáltalán nem szeretnék tanulni, csak és kizárólag a szövegértésre, beszédre szeretnék koncentrálni. Az a célom, hogy úgy jöjjek haza, hogy biztonságosan megértek egy tévé-hírt, el tudok beszélgetni egy arabbal bármiről, és le tudom tenni a felsőfokú-, illetve szakfordítói vizsgákat mind a két helyen, Pesten és Bukarestben. Azt remélem, hogy a szakfordítói vizsgákkal, a nyelvtanári tapasztalataimmal sikerül olyan munkát találnom, amiből élni lehet, úgy, hogy közben gyereket is tudok nevelni, és tanítani is tudok mellette. 

Ez persze azt jelenti, hogy nagyon rá kell majd feküdnöm a szótanulásra. Meg is van hozzá a két könyvem, egy tematikus arab szótár meg egy ún. frequency dictionary. És amit már itthon is csinálok: minden héten egy újságcikk lefordítása. Ezt a félévet teljes egészében (két kivételtől eltekintve*) az arabra akarom szánni. 

Emellett szeretnénk megint visszamenni Marakesbe meg Essaouirába, megkeresni a másik római romvárost, mert Volubilisben már voltunk, elmenni Chefchaouenbe és a Riff-be, és ha az iskola szervez sivatagi kirándulást, és nem lesz nagyon drága, akkor elmenni a sivatagba is. 

Remélem, találunk Gedeonnak is óvodát, legalább délelőttre, és hogy jól fogja magát ott érezni, én is középcsoportos koromban jártam román óvodába, és csak kellemes emlékeim vannak. 

És megpróbálok majd alkalmi munkát találni: idegenvezetést, fordítást, ilyeneket. 

 

* A kivételek: valamikor januárban be kell mutatnom a disszertációm egy fejezetét, úgyhogy al-Gazáli nem maradhat ki a programból. Emellett kell írnom egy tanulmányt Dániel róféta szerepéről az iszlámban. De ezt igyekszem még itthon megcsinálni. 

Reklámok
és akkor harmadszor is

és akkor harmadszor is” bejegyzéshez ozzászólás

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s