Európa

Egész gyerekkorom meghatározó életérzése volt az Európa utáni vágy, Romániából akkor nem lehetett csak úgy utazni, illetve egy-egy utazás életre szóló élmény volt annak, aki mégis kijutott. A legtöbben Csehszlovákiáig és Magyarországig jutottak csak, ahol tertabugyiért és pamutmajókért lehetett kakaót és szalámit csencselni.

Most szabad az út mindenki előtt, hogy a boldogulását megtalálja Európa bármelyik részében, és még az sem kötelező, hogy “örökre” menjen, sokan élnek kétlaki életet, jönnek-mennek ebben a nagy Európában, és ez jól van így.

Akkor értettem meg, hogy mégis van egy közös Európa, ahol hasonló szabályok szerint játszanak az emberek, van egy szolidaritás és értjük egymás szavát, amikor nem európaiaknak kellett Európáról magyarázni. Kicsit mindig meghatódom ezen.

Elsősorban európai vagyok, aztán nő, és csak azután bármi egyéb. A meghatározó kulturális kötődéseim Európához kötnek, persze azon belül is a középsőkeleti részéhez. Négy európai nyelvet beszélek, és tervben van még kettő.

Szerintem Európának akkor van jövője, ha átalakul Egyesült Európává, ha Brüsszel és a helyi szint között kisebb súlyúvá válik a nemzeti kormány. Szerintem szükség van közös gazdaságpolitikára, közös külpolitikára, és arra, hogy valamennyire kiegyenlítődjenek a társadalmi különbségek. Lehet, hogy ez utópia, én mégis hiszek abban, hogy ez megvalósítható. Szóval elmegyek szavazni.

Reklámok
Európa

Európa” bejegyzéshez ozzászólás

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s