kelet és nyugat

Van Kelet-Európában egyfajta mentalitás, mégpedig az, hogy az emberek vannak az intézményekért, és nem az intézmények az emberekért. A legkisebb hivatalnok is kiskirálynak érzi magát az íróasztala mögött, és megengedi magának, hogy éreztesse: rajta múlik, hogy elintéződik-e valami, vagy sem. Mindenhol érződik ez: az egészségügyben, a hivatalokban, mindenféle intézményben, amelyik nem a piacról él.

Tegnap épp egy óvodai sztorin mérgelődtem fel. Az egyik óvónő (nincsenek gyerekei, elvei viszont annál inkább) arra kérte a szülőket, hogy anyák napjára való tekintettel lehetőleg ne az anyák menjenek a gyerekekért, ha megoldható, mert akkor meg fogják látni az ajándékot. Namármost nem tudom, mit képzel az óvónő, hogy a szülők mit csinálnak napközben, de az biztos, hogy még úgy is, hogy én itthon vagyok nagyrészt (kivéve két nap), óriási logisztika megszervezni, hogy mindenki mindig ott legyen, ahol lennie kell (Gedeon ellenállásáról nem is beszélve), és ott legyen minden szar, amit az óvodában kérnek, legyen bevásárolva (minden szar, amiket Gedeon eszik), legyen megszervezve a gyerekvigyázás és leszerelve a kommentálás. A napirendünk percre pontosan meg van szervezve, és állandóan hosszas kérések és tárgyalások eredménye. Nem tudom felborítani csak úgy.

Magyarországon a munkaidő nem flexibilis, tehát nem úgy van, hogy egy óvónői kérésre akkor majd az apák hamarabb eljönnek a munkából. Arról nem is beszélve, hogy sok helyen mind a két szülő dolgozik, többen nevelik egyedül a gyerekeket. A kérés számomra arról tanúskodik, hogy az óvónő teljesen érzéketlen a családok iránt, és fogalma sincs arról, hogy mivel jár egy gyermek felnevelése. Azzal vígasztalom magam, hogy majd neki is lesznek gyerekei, és akkor megértőbb lesz. Vagy nem.

Az persze teljesen elképzelhetetlen, legalábbis errefelé, hogy az óvoda igazodjon a szülők ésszerű igényeihez. Az óvoda intézmény, és az ott dolgozók nagyon is tudatában vannak önnön fontosságuknak. Pedig mennyivel könnyebb lenne, ha a szülőket partnernek, és nem ellenségnek tekintenék.

Reklámok
kelet és nyugat

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s