ez az egész

kettős állampolgárság és szavazás arra mindenesetre jó volt, hogy MO. egy része megint elkezdje utálni az erdmagyarokat, és beinduljon a bűnbakképzés. Vagy az idealizáció, a tisztalelkű, ártatlan, megvezetett erdmagyarokról. Nem is tudom, melyik a rosszabb. Elég beleolvasni bármilyen média bármilyen cikke alatt a kommentekbe.

Ezek szerint az erdmagyarok:

1. románok, akiknek kár volt magyarul írni a használati utasítást

2. semmit nem tesznek MO-ért, és miért akarnak beleszólni

3. eladták a szavazatukat a támogatási pénzekért (ez mondjuk igaz is)

4. szegény megvezetett ártatlan, tiszta lelkű Ábelek, akik annyira buták, hogy nem látják át, hogy a Fidesz mire használja őket.

***

A 3-as pontról szeretnék egy kicsit írni. Ahhoz, hogy az erdélyi magyarság fennmaradjon, kétségtelen, hogy az egyik legfontosabb az intézmények fenntartása. Az elég nyilvánvaló, hogy a román kormány a kötelezőkön kívül nem tesz túl sokat ennek érdekében, tehát valahonnan finanszírozni kell.

Az ideális eset persze az volna, hogy a civil szféra az erdmagy üzletemberek közül találna támogatókra, illetve igyekezne leválni a támogatási pénzekről, és amennyire lehet, önfenntartóvá alakulni. Erre nem túl sok kísérlet történt, egyrészt mert az erdmagy vállalkozók nem látják be, miért lenne jó nekik ez az egész, másrészt a politikum, akinek közvetítenie kellene az igényeket, és megértetni az üzleti élettel, hogy nekik ez miért jó, nem áll a helyzet magaslatán, harmadrészt meg amíg nem muszáj (mert van ingyenpénz), addig senki nem fog erőt feszíteni.

Ergo az erdmagy civil szféra nem tud leválni a magyar csecsről, és nagyon úgy tűnik, hogy semmi ötlete nincs (nagyon általánosítok) arra nézve, hogy megszüntesse ezt a függést. Valamiért nagyon sokan gondolják azt, hogy MO-nak valamiért jó az, hogy az erdmagyarok megmaradjanak magyarnak, ha pedig jó, akkor kötelességük ebben az erdmagyarokat támogatni. “Ha már hagytátok, hogy Erdély elszakadjon, akkor vessetek nekünk is egy kis koncot.” És igen, nagyon sokan gondolják azt, hogy a támogatási pénzeket a szavazattal kell meghálálni, ne mondják már MO-n, hogy szaremberek vagyunk. Ez sajnos ugyanaz a logika, mint amikor a helyhatósági választások előtt az egyik jelölt miccspartit rendez, hogy rá szavazzanak, csak itt jobban meg van ideologizálva, mert valahogy mindig belekeveredik az, hogy ha a magyar kormány nem finanszírozza az intézményeinket, akkor nem fogunk tudni magyarok lenni, beolvadunk, eltűnünk, nemzethalál.

Ennek a helyzetnek az eredménye az, hogy azok, akik regisztráltak, többé-kevésbé (a Jobbik támogatottságát nem ismerjük) a Fideszre fognak szavazni.

Akik nem regisztráltak (a nagy többség): vagy nem érdekli őket ez az egész, vagy nem értenek egyet a magyar kormányok támogatási stratégiáival, vagy azt gondolják, hogy nem tartozik rájuk a magyarországi szavazás.

***

Én ezzel az egész támogatási rendszerrel nem értek, nem érthetek egyet. A civil szférának arra kellene törekednie, hogy függetlenítse magát a politikumtól, vagy piac-alapú legyen, azaz legyen annyi bevétele, hogy fedezze a kiadásokat, vagy találjon olyan, az üzleti életből jövő támogatókat, akik belátják, hogy az a projekt fontos. Ehhez viszont kicsit többet kell felmutatni annál, hogy mi vagyunk a nemzet fenntartói, és hogy ez milyen jó. És sokkal több polgári öntudatra lenne szükség, ahol a polgárok belátják, hogy nekik ez vagy az a civil szervezet fontos, és anyagilag támogatják. De ehhez a mentalitásnak kellene megváltoznia.

Reklámok
ez az egész

ez az egész” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Annyira sajnálom, hogy így alakult a dolog :(
  Mármint nem azt, hogy a Fideszre szavaznak (azt is, persze, de most nem ez a lényeg), hanem hogy csak mélyül az árok az erdélyi magyarok és a magyarországiak nagy része között.

 2. Ez nagyon trágyadomb, akadt egy kis nézeteltérés az erdélyi ismerőseimmel ez ügyben, de szerencsére nagyon kulturáltan és intelligensen rendezték a dolgot, ugyanis elmesélték, hogy ez hogy alakult és miért van így, ahogy. Nem küldtek el a francba és nem szakították meg az ismeretségünket, hanem elmesélték. És nagyon hálás vagyok nekik, ahogy neked is, és ezt most megosztom! Köszönöm :)

 3. Örvendek, hogy ezt megírtad. Mindenki megnyugodhat odaát, a lekért szavazólapok felét nem hozta ki a posta…ezzel nem számolt senki. Másdosorban annyira komplikált volt a boritékba helyezés, hogy volt olyan személy, aki egyszerűen nem értette hogyan kell. Én elég sok érvénytelen szavazatra számítok.

  Van abban valami logika, hogy támogatják a magyar oktatást határon kívül. A logika az, hogy a magyarul beszélő szakemberek, ha nyugatra mennek, elég nagy valószínűséggel olyan országba mennek, ahol beszélik a nyelvet. Pár éve végeztek egy felmérést, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatán végzett orvoskból, a végzést követő negyedik évben hányan voltak Romániában. 85 százalékuk külföldön volt, a kivándorlók 75 százaléka Magyarországon. Ha már bevándorlók, akkor minél több magyar anyanyelvű legyen. Ez szerintem igen logikus. És ha innen nézzük a dolgokat, akkor nem is olyan egyértelmű, hogy az erdélyi magyarok nem adnak semmit és mégis bele akarnak pofázni a politikába. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy Magyarországon igen sok dolog épült erdélyi aranyból. Nagyon kényelmes lenne a jelenben kiabálni, de célravezetőbb lenne perspektivikusan nézni a dolgot.

  Az az érv, hogy az erdélyi hülye ahhoz, hogy átlássa a magyarországi politikai helyzetet igen sántikál. Az a furcsa helyzet áll fenn, hogy az átlag magyarországi sem nagyon tudja kire szavazzon. Az előzetesek mind azt mutatják, hogy egyértelmű ki fog győzni, a kérdés csupán az, hogy megmarad-e a kétharmados többség. Az, hogy eladták a szavaztukat már csak azért sem állja a helyét, mert a szavazók többsége nem kisgyerekes, hanem annál jóval idősebb. Őket nem vették meg.

 4. vica, szerintem az árok mindig ott volt, én legalábbis nem emlékszem olyan időre, hogy nem. Ez egészen egyszerűen két külön szövegkörnyezet és hiába próbál mindkét oldal úgy tenni, mintha nem az lenne, és mintha értenénk egymást.

 5. A magyar falvakban a “magyar támogatás” az a pénzösszeg, amit a magyar tagozaton tanuló diákok kapnak. Az a magyar pénz. A többit az átlag erdélyi nem érzi, tapasztalja stb.

 6. Az érzelmi valuta… ez az, amit nem láttam eddig. Tudod mi tűnik innen abszurdnak? Hogy itt tényleg nagyon sok szavazó hiszi, hogy ez a szavazás a nagy nemzeti összeborulás feltétele.

 7. Ha ez így van, akkor meg nem látják át a magyar politikai életet. A fidesz erdély-képe ugyanolyan hamis, mint a jobbiké vagy a baloldalé (már ha van nekik egyáltalán).

  Az érzelmi valutánál arra gondoltam, hogy az állampolgárságnak, főleg az idősebbek körében, csak érzelmi értéke van, nincs semmi gyakorlati értéke. És ezért az érzelmi értékért cserébe szavaznak a Fideszre.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s