öt ok, amiért az erdélyi magyarok közül elenyészően kevesen fognak az összefogásra szavazni

Nem nagyon szeretek politikai bejegyzéseket írni, mert aztán mindig jön az anyázás, de mindegy, ezt most nagyon meg kell írnom.

***

1. Az első, és talán a legfontosabb indok az, hogy Erdélyben tényleg szeretik orbán Viktort. Nincs kijózanító valóság, az ő fizetésüket és nyugdíjukat a gonosz román kormány csökkenti, nem a magyar. OV rengeteg szépet mondott és mond az erdmagyaroknak, akik úgy éheznek egy jó szó után, mint az esőbe kivert kutya, mert a román politikától és mass-médiától legtöbbször csak a szart kapják, és ezért nagyon fontos, hogy pozitív üzeneteket halljanak. Ezt csak OV-tól kapják meg (és néha a Jobbiktól). Az erdmagyarok jelentős részének azok a fogalmak, amikkel OV operál, tényleg jelentenek valamit, és nem csak lózung. Nekik tényleg megdobban a szívük a “Honvéd áll a Hargitán”-ra. Lehet ezen élcelődni, kifigurázni, de nem túl szép dolog. Annál csúnyább, hogy OV ebből tiszta politikai tőkét kovácsol, cinikusan, vagy elhíve azt, amit mond. Nem is tudom, melyik a rosszabb.

2. A baloldal egy jelentős része azzal kampányol, hogy a határon túli magyaroknak nincs szüksége szavazati jogra. Namármost ha valaki ezzel egyetért, mert azt gondolja, hogy mindenki ott szavazzon, ahova adót fizet, akkor miért menjen el szavazni? Akik azt hiszik, hogy a baloldal szavazatokat fog kapni a határon túlról, azok elfeledkeznek erről a nyilvánvaló diszkrepanciáról.

3. Senki, aki a Balkánon nő fel, nem mond le önként egy megszerzett papírról, legyen szó bármiről. Miért szavazna valaki olyan pártokra, akik azzal kampányolnak, hogy elvesznek tőlük valamit, amit ajándékba kaptak (még akkor is, ha nem élnek vele), még akkor is, ha elvben egyetértenek ezzel?

4. A kettős állampolgárságról szóló szavazás. Ez még azokat is rosszul érintette, akik különben baloldali gondolkodásúak.

5. Az összefogás töketlensége. Nem tudom, Erdélyben mi látszik a baloldalból, de szerintem főleg az, amit a sajtó közvetít. Azaz a bénázás. Senki nem szavaz szívesen egy olyan politikai formációra, amelyik súrolja a nevetségesség határát.

+1. Ha mégis volnának nagyon tudatos baloldali szavazók, akik túllátnak a saját érzelmeiken, és végigrágták magukat az adminisztráción azért, hogy egy olyan nemzetkép nevében szavazzanak, amiben nem hisznek, egy olyan pártra, amelynek céljai talán ellentétesek az erdmagyarok érdekeivel, vagy ha nem is ellentétesek, nincs olyan víziójuk, amely megragadná a képzeletet és motiválná a szavazókat, akkor azokat csak bíztatni tudom, hogy ne csak miccsezni menjenek, hanem a miccsezés előtt szavazni.

Reklámok
öt ok, amiért az erdélyi magyarok közül elenyészően kevesen fognak az összefogásra szavazni

öt ok, amiért az erdélyi magyarok közül elenyészően kevesen fognak az összefogásra szavazni” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Én csak a 2.-re: szerintem nem azért mondja a baloldal, hogy az erdélyi magyaroknak nincs szükségük szavazati jogra, mert nem itt fizetnek adót, hanem mert egyszerűen nem itt élnek, nem ők érzik a következményét a bármilyen intézkedéseknek (ahogy írtad is, az ő fizetésüket/nyugdíjukat stb. a gonosz román kormány csökkenti, nem a gonosz OV/Gyurcsány). Persze nyilván van összefüggés az adó meg a döntéshozatal között, de alapvetően – szerintem – nem az adózáson van a hangsúly. Vagy inkább úgy mondom, hogy én ezért értek egyet ezzel a mondattal. És ezt érvényesnek gondolom minden határon kívül élő magyarra, nem csak az erdélyiekre, hanem azokra is, akik elmentek külföldre hosszú időre (>4 év), de szavaznak, mert van hozzá joguk. Szerintem nem kéne, hogy legyen, mert nem fair, hogy az is beleszól az itteni életbe, az én életembe, aki nem itt él és akinek semmi köze hozzá.

  2. Vera, én is egyetértek azzal, hogy mindenki ott szavazzon, ahol él, én sem értek egyet a “külhoniak” szavazati jogával. Az adózás az csak egy példa volt. Ha otthon laknék, nem akarnék a magyar választásokon szavazni, mint ahogy nem is szavaztam, mikor otthon laktam, bár megtehettem volna, mert magyar állampolgár voltam before it was cool. Egész egyszerűen nem éreztem úgy, hogy engem érintenek a MO-i dolgok. Most meg igen. Tehát aki erdélyiként hasonlóan gondolkodik, az nem fog elmenni szavazni – és ők lennének a potenciális baloldali szavazók. Ovira meg a Jobbikra teljesen más indokból szavaznak az emberek.

  3. Éppen tegnap beszélgettünk egy netes ismerőssel az FB egyik zárt csoportjában- jókora felzúdulást keltve – hogy valójában a külföldön élő magyarországi magyaroknak sem igazán etikus szavazniuk, ha már életvitelszerűen kint élnek, pláne több éve.
    Hú, erre mit kaptunk…
    Már pusztán azért is, hogy nem segítenek elpucolni OV-t, hiába mondtuk, hogy végeredményben semmivel nem jobbak akkor a baloldali szavazók a jobbosoknál, ha ugyanazokkal az eszközökkel élnek.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s