Demény Péter: Bolero

Úgy tűnik, az erdélyi szerzők felfedezték a drámát, az utóbbi időben több jó darab, előadás és rendezés is volt. Azért kicsit féltem a Bolero-tól, mint ahogy minden olyan témától félek, ami olyan dolgokról is szólhat, amihez nem akarok hozzányúlni, és az erdélyi identitás mindig is ilyen, érzékeny pont, amihez csak nagyon óvatosan lehet.

***

Demény Péter darabjában tulajdonképp benne van minden, amit én nem szeretek Erdélyben, már csak ezért is érdemes volt megnézni, hogy a zember szembesüljön azzal, amit külön-külön nagyon jól tud, de így egyben ritkán lát. Benne van ebben minden vidékiesség, nyomasztás, kispolgárság, ez a nagyon zárt világ, ahol mindenki ismer mindenkit, és mindenki volt mindenkinek a barátnője, és mindenki mindenkinek az unokatestvére, és mindenhol van ismerős, aki elintézi, és az értelmiség vagy magyartanár lesz, vagy újságíró (vagy lelkész vagy színész vagy kivándorló), és ahol a társadalmi szerepek annyira meg tudnak merevedni, hogy sokszor nincs második lehetőség, és mivel mindenki tud mindent, még azt is (főleg), ami meg sem történt, elbújni sem lehet igazán, és magánéletre se nagyon van lehetőség. Benne van, hogy sokszor – noha ez a legnagyobb előnye – milyen szűk kis pocsolya ez az egész, és hogy még az sem garancia a boldogulásra, hogyha a zember valakinek a valakije.

Igazából a legszomorúbb az egészben az, hogy úgy tűnik, legalábbis Demény Péter víziójából, hogy a következő generáció ugyanúgy beáll ebbe a sorba (hát persze, a hazaszeretet és a kényelem), és ugyanolyan lesz ötven éves korára, mint a mostani ötven éves generáció.

A darab maga inkább jól elhelyezett csöndekből, kicsi dichis-ekből áll, és azt hiszem, ez a nagyon szoros szöveg az, amitől igezán feszült lesz az egész. Meg hogy mindenki magára ismer benne, és ez roppant kellemetlen.

Mindenesetre nézzétek meg, a színészek szinte hibátlanok benne, és Panek Kati ismét zseniális.

Reklámok
Demény Péter: Bolero

Demény Péter: Bolero” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. nem nehez annak jot mondani a D.P. bolerojarol,aki latta eleitol vegig,s a szabasmintait is..De nekem erre nem esett az utamba,se en ama felsoruhazati cikknek,aminek szinte olyan a hatasa,mint ama sohasebenemfejezodo furcsa raveli dallamsornak,amit meg a leghiresebb manelistak se birnak ki csak sok miccsel meg egy Meszolymiklos kisregennyel a szebeni nagynenike eleterol.Amugy meg biztos vagyok benne,hogy sokkal erthetetlenebb is lehetnek,ha meg is nezhettem volna,-ennyit is csak azert irtam,mert karamazovcsak.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s