egy igen értelmes fejlesztés

Nyelvtanító oldalt fejlesztett az al-Jazeera (al-Dzsazíra), napok óta ezzel játszom, annyira jó. Az oldal egyszerűen mindent tud, amit a  nyelvtanításhoz tudni kell: minden cikkhez van feleletválasztós teszt, kiegészítés, sok cikkhez videó, jelzi, hogy milyen nehézségű az anyag, el lehet olvasni az eredeti cikket, amiről a hanganyag szól, minden anyaghoz van szószedet. Ha az ember megakad, lehet tanártól kérdezni (ezt még nem próbáltam ki).

A probléma vele a következő: ez nem kezdőknek szól, hanem olyanoknak, akik legalább középfokon ismerik a nyelvet, azaz tisztában vannak a szótannal és a mondattannal, és van legalább 2-3000 szavas szókincsük. Nekik viszont ideális, a kezdő anyagok meg is felelnek. Az I. Hisámról szóló, öt bekezdéses cikkben nekem kb. 50 ismeretlen szó van: nyilván ez is cél, hogy fejlődjön a szókincsem.

A másik probléma, hogy a videók egy részében, ahol egy férfi hang mondja a szöveget, a dzs-hangot gy-nek ejtik:ez nagyon megnehezíti az amúgy is nagyon nehéz szövegértést. Persze a dzs hang az arab nyelv egyik rákfenéje: ahány dialektus, annyiféleképp ejtik. De egy ilyen oldalon talán mégsem dialektusban kellene ejteni.

Reklámok
egy igen értelmes fejlesztés

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s