Tíz túllihegett hely Erdélyben (és helyette tíz kihagyhatatlan)

A Huffington Post szokott ilyen listákat csinálni, a turista-lelkűek és lokálpatrióták inzultálása céljából. Mivel ma estére sürgős inzultálhatnékom támadt, ezért itt az én listám arról, hogy ha először megy valaki Erdélybe, mit ne nézzen meg, hacsak nem akar turistákat nézni. És mit igen.

10. Tordai-hasadék

A Tordai-hasadék akkor volt utoljára jó, amikor még nem jártak oda turisták, vagy ha igen, megálltak a kocsmánál és nem mentek be a hasadékba, és amikor lehetett a felső végén sátorozni. Ha valaki mégis kimegy, tűsarkúban és cicanadrágban, valamint suhogósban és fekete bőrcipőben tipegő városiakat lát, akik hirtelen úgy érzik, hogy kimentek a természetbe, elmennek a végéig meg vissza, és azt hiszik, hogy hegyet másztak.

tordai hasadékHa valaki mindenképp Kolozsvár közelében akar vadregényes helyet nézni, az menjen a Remetei-sziklaszorosba, az sokkal vadabb, kevesebb benne a turista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Vajdahunyad vára

Ebből van egy Pesten is, ott sokkal gyakrabban jár a zember, hacsak nem Vajdahunyadon lakik.

vajdahunyad

Helyette inkább nézze meg mindenki Törcsvárt (Bran), Drakula kastélyát, nagyon tüchig kis kastélyt fog találni, medvebőrökkel, élhető léptékkel.

(UPDATE: Aki mostanában járt arra, azt mondja, hogy nem. szabad. ide. menni. Brutálisan zsúfolt. )

torcsvar__bran_kastely_1555091_2600

A kkor mindkettő helyett a Peles-kastélyt, a román királyi család kis vityilóját.

peles kastély

8. Királyhágó

A Királyhágó egy nagy kamionpihenő, sok miccsezővel, szeméttel, és kevés parkolóval. Ha valaki szeret kamiongőzben és zajban enni, akkor itt a helye.

kiralyhago_389722_92503Helyette érdemes megállni a Ruta 66 pihenőnél. Egész életemben ott ettem a legjobb miccset. Evör. Csak egy kicsit kell továbbmenni. Erről nem találtam képet.

7. Kőrösfő

Hogyan adjuk el az álnépviseletet, a szart és a giccset aranyárban. Csodálom a kalotaszegieket, mert régóta ebből élnek, nem is rosszul, biztosan ők találták ki a Kőleves meséjét. Ha az ember mindenképp vásárolni akar, akkor ismerőssel menjen, aki ért is a népművészethez.

kőrösfő

Helyette érdemes megnézni Torockót vagy Magyargyerőmonostort.

gyerő

6. Marosvásárhely

A Teleki-tékán kívül semmi érdemlegeset nem lehet látni Flekkenfalván. Ja, van állatkertjük is, medvével, egy olyan országban, ahol szinte bárhol a szabadban lehet medvével találkozni. Ez a kultúrpalota, az egyetlen igazán fotogén épület.

marosvasarhely_0

Helyette inkább érdemes megnézni Szebent, mert a felújított belváros gyönyörű.

nagyszeben

5. Csíkszereda

Csíkban is van egy utca, amin érdemes végigmenni, egy Makovecz-templom, ami egy nagyon szűk telekre épült, és van egy nap, amikor elviselhető az időjárás. Mindenki Csíkba megy, aki autentikus falusi életet akar látni, valódi teheneket, valódi füvet. Mivel mindenki odamegy, ezért nem érdemes odamenni, hacsak az embernek nincs kifejezett dolga ott. Vagy ott lakik. És ilyen egy elcseszett városkép.

csikszereda05

Helyette inkább menjen az ember Máramarosba. Sokkal kevesebb turista, faragott fa homlokzatok, vidám temető Szaploncán, falumúzeum, egy kis haszid utóérzés.

máramaros

4. Szent Mihály-templom, Kolozsvár, egy kis Agapé-val súlyosbítva

Mivel a templom akkora, hogy el sem lehet téveszteni, mindenki megnézni, de minek. Jó, nagy, meg gótikus, hurrá. Meg egy szimbóleum. Meg ott van a közelben Mátyás szülőháza meg a lovasszobor. És ott van parkoló. Ami mindig tele van. Az Agapé meg az a hely, ahol minden igazi magyar érzelmű ember és turista eszik.

Szent_Mihály_templom_szentélye

Helyette inkább érdemes megnézni Bánffyhunyad Árpád-kori templomát és a monostori Kálváriát, és a Varzariában enni.

kalvaria_templom

3. Csíksomlyó

Amióta az újpogányok rátelepedtek, nem érdemes odamenni, mikor búcsú van, kivéve, ha az ember tényleg a búcsúért megy. Rengetegen vannak. Viszont lehet pápa-nyalókát és hasonló vicces kegytárgyakat kapni.

1224570

Helyette inkább menjen az ember az Ezer Székely Leány napjára, nincs akkora tömeg, viszonyt ugyanannyi autentikus székely van.

ezer székely

2. Békási-szoros

Ja, nagy. Messze van. Tele van busszal. És giccsel. És turistával. A buszok meg se tudnak fordulni nyáron. Mindenki szuveníreket vásárol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helyette inkább menjen mindenki az Egyeskőre, az is ugyanolyan messze van. Ott tényleg kell mászni egy kicsit (jó bő három órát), de utána az ember azt érzi, hogy csinált valamit. És lehet még feljebb is menni, a Nagy-Hagymásra.

egyesko

1. Szent-Anna-tó.

A medvék és a kígyók nem kíváncsiak a turistákra. Tömeg van. Éjjel meg hideg. A tó mellett nem lehet sátorozni, mert ott vannak a medvék. A kemping el van kerítve, de mi az egy medvének. De azért mindig van egy-két őrült, aki lemegy a tóhoz este, hogy aztán meglátszódjék, hogy ketten jönnek elé az erdőből: az egyik futva, a másik medve.

szent anna

Helyette inkább a Radnai-havasok. Alig van valaki. Csend van. Ja, hogy gyalog kell menni?

radnai

Reklámok
Tíz túllihegett hely Erdélyben (és helyette tíz kihagyhatatlan)

Tíz túllihegett hely Erdélyben (és helyette tíz kihagyhatatlan)” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Gabi szerint:

  Én nem értek egyet, szinte mindenhol voltam és szerintem mindegyiknek megvan a maga szépsége és mindegyiket érdemes megnézni!!!!

 2. hajni szerint:

  javaslom még elkerülésre a nyergestetői emlékhelyet. az ott átvezető út gyönyörű, de megállni vétek! én jártam ott 20 évvel ezelőtt, mikor még állt az erdő, és kicsi (20-30 cm-es) keresztecskékből állt az emlékhely, megható volt. most egymást (méretben és giccsességben) túllicitáló kopjafák sokasága áll ott. gyomorforgató…:(

 3. Szalay László-Zoltán szerint:

  Sok el van szúrva :)) Nem ajánlod a szent anna tót mert medvék vannak, de kiküldöd szerencsétleneket a havasokba, igaz onnan nagy valószínűséggel legalább nem jönnek vissza :P Leszólod Csíkszeredát mert nem nyújtja azt a falusi érzetet mikor valójában egy város, igaz mostanra olyan ronda város lett, hogy csak távolról a hegyről, éjszaka szép mert olyankor a tömházak fényei látszanak csak, azt meg én szeretem :P Csíkszéken is vannak szép falvak ahova el lehet látogatni, székelykapukat és faragott boltozatokat nézegetni :) A másik felől meg ajánlod a Csíkszeredában megrendezett Ezer Székely Leány találkozót.

  Szebennel kapcsolatban egyet értek, tényleg messze szebb.

  A Peles kastély még szörnyűbb, zsúfolt és giccses s persze full román mindenki, örülsz ha angolul tudó egyént találsz.

  A Békási szorost nem kell leszólni csak nem az autópálya felől kell megközelíteni. Amúgy meg egy szorost és az egyes követ összehasonlítani nincs értelme, a kettő nem ugyanaz a kategória. Aki hosszabb túrát akar és hegyet mászni az megy az egyes kőhöz. Ha az egyes követ akarod hasonlítgatni akkor inkább menj az Isten székére.

 4. Varzaria a csúcs… annál jobb vargabéles nincs a világon. Marosvásárhelyi létemre kicsit sértve érzem magam, de igazad van. Kimaradt a kihagyandó listáról: Gyilkos tó, Szováta (kedvenc fürdővárosom), Korond, Parajd. Ezek mind olyan helyek, ahol több turistát látsz, mint helyit. De a kaja jó, akárcsak Vásárhelyen. A székelyleányok helyett meg inkább Feketetóra mennék. Ott aztán van minden, székely leány is.

 5. KAti: Igen, Szovátán is gondolkoztam, mikor a legutóbb voltam, mozdulni se lehetett a tömegtől.

  Parajdon még nem voltam, illetve csak átutazóban.

  A felsorolt helyek olyanok, hogy úgyis mindenki megnézi őket.

  Az ezer székely leány helyett írhattam volna bármelyik jó alkotótábort, pl. a Minimumparty-t,

  meg ajó helyek közül is kimaradt sok minden.

  Nem sérteni akartam, inkább szórakoztatni. Hova jut a világ, ha nem tudunk magunkon nevetni?

 6. Én jót szórakoztam. Csak vicc volt, hogy sértve éreztem magam :) Mi beköltöztünk ide a turizmus fellegvárába (Szováta környéke) és ámulok azon, hogy milyen kevéssel csábítanak hatalmas tömegeket. És mennyit kell fizetni. A te listádon pont azt tetszik, hogy az ár-minőség arány nagyon jó. Az kihagyandó listán olyan helyek vannak, ahol sokért keveset kapsz, az ajánlottaknál meg fordítva.

 7. Jaj de büszke vagyok! A marosvásárhelyi Közigazgatási és Kultúrpalotáról az én képem szerepel a cikkben :-)

  Palace of Administration & Palace of Culture at Marosvásárhely

  Köszönöm!

 8. Péntek Tihamér szerint:

  Amilyen az igény, olyan a választék is, hiszen ahogy a szerző is irta, aki igazi népművészeti dolgot akar vásárolni, az is megtalálható Körösfőn.Sok esetben nem értem az alternativan felajánlott lehetőséget, hiszen, ami megvan egyik településen/látnivalónál, az nincs meg a másik helyen.Ha már a Magyargyerőmonostori templomot rakta be képnek, akkor meg lehetett volna emliteni a körösfői Református templomot is, hiszen kazettás mennyezete, és fia tornyai messze földön hiresek.Nagyon jó ha valaki valami jót akar tenni, de azon is el kéne gondolkozzon, hogy adott esetben negativ reklámot gyakorol bizonyos látnivaló esetében, és lejáratja a vidéket !

 9. Kedves Tihamér. Nem akartam jót tenni. A negatív reklám is reklám. Köszi, majd elgondolkozom.

  Érezze magát mindenki szabadnak arra, hogy megírja a maga tizes listáját. Az nem érv, hogy miért nem azt írtam, amit. Erre az egyetlen válasz: csak.

 10. Szász István szerint:

  Ha a Békás-szorosban csak buszokat és giccseket láttál, akkor úgy mehettél végig rajta, mint a ló, akire feltették a szemellenzőt, hogy cak előre lásson. Bárkinek tudom ajánlani, aki ilyen messzire eljön, hogy vegye a fáradságot és térjen le a főútrol. 5-10 perc gyaloglás után bíztosan életre szóló élményben lesz része.

 11. Márta szerint:

  en csak annyit szolnek hozza , hogy a Csikszeredarol szolo resznel nem Makovecz altal tervezett templom van a kepen… – ennyit illik tudni.

 12. Márta szerint:

  hat szerintem mivel ott a kepen epp egy templom van ezert szerintem aki elolvassa es esetleg meg nem jart v nem tudja, siman ugy ertelmezi h ez az.

 13. Remélem, senki nem gondolja, hogy Szeredában csak egy templom van. De most már tudni fogja, hogy nem, nem ez az. Már feltéve, ha elolvassa a kommenteket. Mint ahogy azt sem gondolja senki a poszt alapján, hogy ez az egyetlen utca Csíkban. Az olvasók nem olyan buták. Vagy mégis?

 14. Fogarasi Attila szerint:

  A Radnai havasokkal már az a baj, hogy a sok külföldön élő vagány gyerekek hétvégén biztosan kint vannak a meteorológiai állomásnál a különféle terepjáróikkal. Egyik évben vasárnap délutánra értem ki a haverommal, és hihetetlen milyen zaj és szemét volt. De estére mindenki eltűnt, csak az igazi természetjárók maradtak.

 15. Ahova szerintem mindenképpen érdemes menni: Bihar, Mócföld. A Maros völgyében az árva templomokat megnézni (Alvinc, Borberek…). A Madarasi Hargita, egy az egyben. Gyergyói dombok. Amikről írtál, nagyjából mind láttam. A Békás szoros nagy csalódás volt, Kőrösfő is, Királyhágó is, a csíksomlyói búcsúhoz nem vonzódom.Torockó gyönyörű. Peles-kastély és Törcsvár és Máramaros: remélem, jövőre :)

 16. nagyem szerint:

  Már a bejegyzésen is jól szórakoztam, de a kommentek némelyike lepipál szórakoztatásban :)

  És hogy érdemben is: mi Máramarosban voltunk, Kakastaréj feledhetetlen és senkivel nem találkoztunk az úton, Nagybánya kedves, nyugodt, szép, Sziget egy kicsit lepukkant, de izgalmas, a kommunizmus emlékmúzeum nagy hatást tett rám. Szaplonca már picit zsúfolt, de szerethezően egzotikus, az Iza völgyi templomok kihagyhatatlanok. De ugyanilyen jó volt Herkulesfürdő, bár nem a fürdő része, hanem a természet fölötte és a folyó völgye.

 17. jukka szerint:

  hali, az én véleményem szerint békésebb megoldás mélyen hallgatni a nem látogatott helyekről. Azok is addig őrizhetik meg hellyel-közzel méltóságukat, ha nem özönli be a tömegtől menekülő tömeg. Ez csak egy mellékesenmegjegyzem vélemény, nem hivatott minősíteni senkit és semmit.

 18. balázs szerint:

  az egyes kőnél 2 éve voltam és a háznak csak romjai voltak meg. lassan elvileg újraépül de sokra azért nem számítanék. a hely ettől függetlenül tényleg király

 19. Szintén ajánlott a Segesvár-Medgyes út mentén található szász várakat közelebbről is megnézni. Szinte minden faluban van legalább egy vártemplom, egyik-másik helyen pedig egészen impozánsan megmaradt várromok is. Turista szinte zéró (ők megmaradnak a segesvári giccsnél), de középkori hangulat, isteni kis faluközpontok és életre szóló élmény az ezerrel.

 20. nagylaszlo71 szerint:

  na, azért ez az “erdélyi” Peleş kastély kicsit erős az én idegrendszeremnek ;-)))

 21. Csó szerint:

  A dolog ott sántít szerintem, hogy ahova a túristák megfordulnak, az a hely előbb-utóbb “eltúristásodik”. /Korond, Tordai-hasadék stb./ De nincs is ezzel semmi baj, látni kell ezt is-azt is. Amikor először voltam Erdélyben /’89/, bizony ezeket a helyeket néztem meg, és nem bántam meg. Sem akkor, sem visszagondolva most. Aztán többedjére eljutottam ezekre a helyekre is amik alternatívaként szerepelnek, meg sorolhatnám én is. /Komandó, Lakóca-csúcs, Zágon, Felső Sófalva stb./
  Amikor harmadjára voltam Isztambulban a bazárt, meg a Kék-mecsetet kihagytam. Elsőre nem. Ilyen egyszerű.

 22. Csó, egyrészt persze, igazad van. Másrészt ezek a helyek 89-ben nem úgy néztek ki, ahogy ma.Tkp. csak egyet sajnálok: hogy akkor, amikor még nem volt ekkora tömegrendezvény, nem voltam a búcsún.

 23. Csó szerint:

  Voltam Erdélyben családal /ez volt ’89/, kórussal, barátokkal, aztán fokozatosan ottani barátokkal, meg onnan elszármazott barátokkal. Voltam székelyföldi tánctáborban, istentiszteleten, és még CFR-BL meccsen is. Legutóbb 2006-ban (sajnos azóta nem/. DE mindig, vagy majdnem mindig volt olyan a társaságban, aki először járt Erdélyben, akik meg akarták nézni ezeket a kötelező, “közhelyes”, túristás helyeket.
  A lényeg szerintem a fokozatosságon van, minél többször,minél többet kell látni, és felfedezni.

 24. Nem, nem az a baj, hogy közhelyes, mert pl. a Szent Mihály nem az, meg a Szent Anna tó sem, és ahogy valaki fentebb rámutatott, Körösfő temploma is nagyon szép, elvileg ezekkel a helyekkel nincs semmi baj.

  A baj főleg az, hogy nagyon zsúfoltak, és emiatt a frekventált helyekre jellemző sajátosságokkal rendelkeznek. Ez sem baj,persze, csak ezek mellett van még nagyon sok érdekes hely.

  Én Pesten rengetegszer találkoztam azzal a mentalitással, hogy az illető volt a búcsúban, és azt mondta, ogy ismeri Erdélyt. Hát persze.

 25. Mizmór szerint:

  A Szigethegységben mindenképpen érdemes több napot kirándulni: a remetei szoros csak addig kocaturistás, amíg elkezdődik az első drótköteles mászórész, és bele lehet pottyanni a patakba. Utána majdnem senki. Onnan meg gyöngyörű tájakon lehet kirándulni az Intregaldi-szoros, vagy Szolcsva felé. Tavaly az Intregald felé mentünk, a Dealu Geoagiului nevű hegyi kis falucskában “béreltünk” ki egy szénapadlást, a turista olyan ritka ott, mint a fehér holló, a fél falu kijött és rögtönzött hússütést rendeztek fél óra alatt az utca közepén. A cujkák is előkerültek, éjfélig ment a nagy banzáj az egyetlen utcai lámpa alatt. Erdélyben mindenütt jó, ahova csak gyalog vagy lóháton lehet menni.

 26. Judu szerint:

  Medve mondjuk a Máramarosi és a Radnai havasokban is van, és giccsárus, meg mics is…Viszont tényleg ilyen gyönyörű mint a képeken, leszámítva a pillepalackokat, és főleg azok a helyek néptelenek, ahová nem lehet autóval menni pl. Pietrosz (Nagy-Magyarország legmagasabb pontja) Gyilkos tó helyett meg ajánlott a Colobita (https://www.google.hu/search?q=Colibita&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_IqUUuG4A6TrywO3j4GADQ&ved=0CDQQsAQ&biw=1366&bih=599)

 27. Karikacsapás szerint:

  A Peles-kastély egy túlzsúfolt történelmi kirakat, és annyian mennek oda, hogy nyáron sorba kell állni, hogy bejuthass. Van mellette, ugyanabban a parkban két kisebb kastély, a Pelisor és a Foisor. Az egyiket évekkel ezelőtt még nem lehetett látogatni, mert a kormány tartogatta magának protokolltárgyalásokra, a másik belül tisztára szecessziós, és nyugis, sőt lakható :) Nem tudom, ezek közül miket igényelt/kapott vissza a királyi család, és most mi látogatgató. Maga a park kész felüdülés a zsúfolt Predeálon.
  Törcsvár már ezelőtt 6 évvel is rettenetesen zsufi volt.

 28. Luki szerint:

  Nem tudom mi kifogásolni valód van Csíkkal de nem is érdekel, nem tetszik ne gyere oda:) Azonban a cikkel kapcsolatban van némi megjegyezni valóm. Azt írod, hogy el kell kerülni csíkot, akkor meg, hogy jutunk el az 1000 székely leány találkozóra?? Másik meg, hogy a képállományon picit frissíthetnél mivel a csíki képen ott a jobb felől felépült egy iskola meg ilyesmik..:))

 29. ugyanez rád is vonatkozik: ha nem tetszik ez a blog, nem muszáj itt lenni. :)

  Csíkkal szemben három kifogásom van: hideg van, csúnya a belvárosa és tőlem nagyon messze van. igaz, amikor közel volt, akkor se voltam túl sokszor.

 30. Az eszmefuttatás nem megalapozott és igencsak hibás! Persze azért akad néhány dolog, amit valóban érdemes megnézni, de nem helyette, hanem mellette. 10.pont: elfogadható., 9.pont: inkább nézek meg 100 magyar alkotta épületet, mint egy románt, 8. pont: nem a kamionpihenőnél kell megállni, 7.pont: minden turisták által látogatott helyen lehet giccset kapni, akkor egyetlen ilyen helyet se látogassunk meg??? 6.pont: Marosvásárhelyt Flekkenfalvának nevezni elképesztő arcátlanság, 5.pont: Csíkszeredán lehet, hogy más szemmel kell a városképet figyelni, mondjuk beszélgetni az utca emberével, megnézni, hogy mit építettek a székelyek és mit a románok, hogy melyik esztétikus és melyik nem, hogy a székelyek hogy élnek benne és körülötte 4.pont: egyiket sem érdemes kihagyni, 3.pont: akinek a búcsúról a tömeg és nyalóka jut eszébe, nos, az semmit sem ért az egészből, 2.pont: szerintem kihagyhatatlan a Békás szoros és a Gyilkos tó, 1.pont: Szent Anna tó szintén kihagyhatatlan. Összegezve az alternatívák egész jók, de nem a többi helyett, hanem mellette. Én majdnem minden évben megyek haza Erdélybe, és többször is voltam a felsorolt helyeken, és Csíksomlyó kivételével sehol nem volt óriási turista tömeg, legalábbis nem több, mint mondjuk akármelyik turisták által kedvelt helyen. Hogy ne nézze meg az ember ezeket, mert sokan vannak és giccses dolgokat lehet kapni, nos, szerintem ez finoman szólva is bolondság. A világ híres helyein általában vannak turisták, tehát a cikkíró véleménye alapján nem kell megnézni a Szent Péter Bazilikát, a Plitvicei tavakat, a Stonehenget, a Szent Család-Templomát stb.

 31. mivel az egész poszt úgy bolondság, ahogy van, és ráadásul a cikk írója, azaz én, egyrészt román is, nem csak magyar, ezért a fenti kommentelővel érzékeny búcsút veszünk egymástól a szalonrománozás miatt, ami semmivel sem jobb,mint a szalonzsidózás és aszaloncigányozás és a szalonbuzizás.

 32. veder szerint:

  én nem kommentálok csak egy megjegyzés: a fentebb nem ajánlott helyekre lehetőleg NE hétvégén látogassatok!! Akkor nem lesz elviselhetetlen. Vagy menjetek vissza az időben 30 évet s akkor jó lesz bármikor… :)

 33. Soly szerint:

  Érdeklődéssel olvastam, de a igazából 1O túllihegett hely helyett 1O másik ugyancsak túllihegett helyet ajánl a bejegyzés. Csak néhány tipp kevésbé ismert, de annál inkább megtekintésre érdemes helyekre: Kerci apátság, Kisdisznód és Nagydisznód (templomok, város), Gura Portitei (egzotikus kis fehér földnyelv, tengerpart szép hazánkban), Hajdani római fürdők Algyógyon, Székelyderzs és a Homoród völgye, a parajdi Sószoros, Bonchidai kastély (bár ez kezd felkapott lenni), nagyenyedi erődtemplom, Bogártelke (sok a kalotaszegi régi homlokzatos ház, nuku árusítás), Magyarvalkói református templom eszméletlen festői tájban, Latorica völgye, stb, folytathatnánk. Egyébként semmit nem ajánlanék másik megnéznivaló helyett vagy ellenében, még akkor sem, ha nagyon vágnám a témát, és tudnék tartalmas, meggyőző szöveget írni az ajánlatom mellé. Persze szabadni szabad. :)

 34. Mimi szerint:

  Az Egyeskőnél a menedékház újjáépült már néhány éve, Jó ellátás, kiváló gondnok család van ott nyáron. Télen valószinű csak előzetes egyeztetés szerint.

 35. Szabo Monika szerint:

  Hogy a Szent Anna to tullihegett?! es mi a baj a tomeggel? minden “tullihegett” helynel a alapveto negativ oka az ironak a tomeg, az emberek…Nekem hal`Istennek nincs tomegiszonyom, semmi bajom az emberekkel ;) de hogy a Szent Anna to kornyeket miert kell bantani, nem tudom. Pfuj.

 36. Imola szerint:

  Az en velemenyem az, hogy Bran-ba nem erdemes elmenni. Egy az, hogy borzaszto draga. Ketto, hogy hosszu sort kell allni hogy bejuss(legalabbis amikor en ott voltam), harom hogy szerintem nincs semmi nagy latvanyossag benn. Medvebor, meg szep butorok. De van akinek ez bejon:)

 37. akabelle szerint:

  A cikket elolvastam, a kommenteket nem, de már az elsőnél, vagyis tizediknél pontosítanék: a Tordai-hasadék messze tisztább, szebb és üresebb, mint a Remetei sziklaszoros. Ez utóbbinál a kolostor és a zarándokai, az egy, nincs épp a szorosban benne, de hát kell az oda, mint a tehénnek a gatya. A rosszabb az, amikor a sok manele-döngető, miccs-sütögető kifekszik a fűre, és – minden túlzás nélkül – elmenetelkor dombokban hagyják ott a szemetet. Vagy mellette fekszenek, és ez őket egyáltalán nem zavarja. A Tordai-hasadékban azért ilyen nincs… Talán mert sokallják az 5 lejes belépőt.

 38. akabelle szerint:

  Amúgy jó az összehasonlítás, és az esetek túlnyomó többségében passzol a leírás.

 39. Réka szerint:

  Még a kommenteket is szívesen olvastam, míg el nem értünk az “akkora magyar vagyok, hogy ezt csak fikázással tudom kimutatni” hozzászólóhoz :-(
  Na mindegy, amit én hozzátennék – már ha lehet – az a Transzfogaras vagy Transalpina, Medgyes belváros, kis falvak Predeal és Bran közötti kis útszakaszon, Domok környéke, Keresztényfalva, Kelnek, Pádis és a Szamosbazár.

 40. amig Csik csunya,de a szerelmesek ertik a szavakat,addig a Szaszszebenben minden nemetnek latszik,csak meg sem szollal nemet szokkal.,,Mindig van egy darabig,ai addig szebb,amig ugy emlekzhetsz ra,hogy csak te meg a tarsad lattatok,amikor meg megvolt minden ugy,mint valamikor…de ez mind melle beszed,mert semmi se maradannak,ami most,s ez igy megy orokke..

 41. s a vlegyaszai Feher Sziklak az nulla?Meg a Ponori Barlangkastely?Annyi minden lehet szep,peldaul egy fenykepesz baratomnak csak egy kis lilakosborrol volt 73 fenykepe,s lelegzetellallitoak.

 42. SzSándor szerint:

  Gelence, Énlaka? Csak kérdezem. Egyébként meg: 100%-ig egyetértek az indító írás alapattitűdjével: ha valahova utazok, én sem a touristy helyeket keresem. Erdélyt többször bejártam már, először még a ’71-es években (bizony!): nekem a kis falvak jöttek be. És persze a helyi emberek. Ki a franc kíváncsi rá, hogy hogyan (nem) viselkednek kedves-nyájas honfitársaink a nagy magyar öntudatukkal?
  A románozás elutasítást meg külön is köszönöm! “Etnikailag” nem vagyok érintett – csak emberileg.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s