azért érdekes lesz

a holnapi nap, mert úgy kell hozzászólnom majd egy előadáshoz, hogy nem kaptam meg az előadás szövegét, és fogalmam sincs, hogy az előadó miről fog beszélni. Jó, a téma meg van adva: az iszlám viszonya a többi valláshoz, na de ez olyan tág téma, hogy fogalmam sincs, hogy az, aivel készültem, meg fog-e felelni.

Azt néztem meg ugyanis, hogy a Koránban és a hadíszokban vannak-e bibliai vendégszövegek, és ha igen, hogyan alakul át a mondanivaló. Nem feltétlenül a próféták történeteire gondolok, mert abból elég sok van a Koránban, hanem egyéb szövegekre.

Végülis egy szöveg forrását nem találtam meg a Bibliában, pedig tudom, hogy a Koránban levő részlet nagyon emlékeztet valamire, de se a saját Bibliámban, se a neten nem sikerült nyomára bukkanni a bibliai párhuzamnak. Ezekről az ájákról van szó:

Ő emelte fel a boltozatot, és szabta meg az arányait.

És ő sötétítette el az éjszakáját, és hozta elő a fényességet.

És aztán kiterítette a földet,

és előhozta belőle a vizét és a legelőjét,

és szilárddá tette a hegyeket,

gondoskodásul nektek és a jószágaitoknak.

(Kitaszítók/78,28-33)

 

 

Ha valakinek erről eszébe jut valami, ne fogja vissza magát. (Mindenesetre nem a 8. zsoltárra gondoltam).

A másik dolog, amivel készültem: hogy a Korán szerint lehet-e üdvösség a könyv népei számára, azaz létezik-e olyan monoteista vallás, amelyik nem vagy korlátozottan alkalmazza a megkülönböztetést.

Reklámok
azért érdekes lesz

azért érdekes lesz” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Simi szerint:

    sajnos most nincs időm keresgélni, de ilyesmi jut eszembe (talán zsoltár vagy prófécia): kiterjesztette az eget vagy kifeszítette az eget…

  2. Szerintem azokban a zsoltárokban, ahol a teremtés valamiképp előfordul, csak lehet valami? 19(18), 24(23), 104(103)… lehet van más is, most ennyi jött be.

  3. Pacsuli Janos szerint:

    Én, én magam vagyok a ti vigasztalótok! Miért is félnél hát halandó embertől; ember fiától, aki úgy elhervad, miként a fű? 13Elfeledkeztél az Úrról, alkotódról, aki kiterjesztette az eget, s megvetette a föld alapjait. Ezért remegsz folyvást, mindennap, sanyargatód haragjától, attól, hogy elveszít téged. De hol van már sanyargatód haragja?

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s