mit tegyen

egy kezdő anya – mert az anyaságban sohase leszel expert -, ha a gyereke állandóan érzelmi nyomás alatt tartja?

Miért kell felkelni, miért kell lefeküdni, miért kell sapka, miért nem kell sapka, ne tedd bele, ne vedd ki,  nem eszem meg, nem szeretem, miért te jöttél értem, te nem vagy jó. Nem kellemes ilyeneket hallgatni. Ha valami nem úgy van, és nem találtam ki előre, máris áll a bál: száj lefele görbül, jönnek a kroodil-könnyek, a földre való lefekvés, az ordítás. Akkor, amikor itthon van, bármit csinálok vagy nem csinálok: áll a bál. Minden baj van-nal kel fel, ezzel fekszik, sírva megyünk az óvodába és sírva jövünk haza. És ez nem eufemizmus, hanem ténylegesen mind a ketten. Csak én igyekszem elrejteni.

És én értem, hogy nehéz neki: óvoda, kistestvér (ráadásul állandóan mondogatják neki, hogy szeretnie kell), és Jakab is sokat sír, pontosan akkor, amikor Gedeonnal kellene lenni, az esti meseolvasáskor, így azt látja, hogy vele többet foglalkozunk, de azért az sem lehet, hogy mindent utánaengedjek. És azt is értem, hogy érzelmi reakciót akar kiváltani, az egész gyerekpszichológiát tudom kívülről, csak épp megoldani nem tudom a helyzetet. És közben nyilvánvalóan tudom, hogy ez az egész a mi hibánk, mi kezejük rosszul a helyzetet (minden a szülők hibája, ugye), csak épp fogalmam sincs, mit kellene másképp csinálni.

Nagyon remélem, hogy elmúlik ez az időszak, és normalizálódnak kissé a viszonyok, mert ez egyre inkább kezd egy állóháborúhoz hasonlítani.

Reklámok
mit tegyen

mit tegyen” bejegyzéshez ozzászólás

  1. A zember 35 éves korára valahogy kivágja magát a “ha nem csinálod ezt/ha nem vagy ilyen, nem is szeretlek”-típusú kapcsolatokból, és erre a gyereke kezdi el ugyanet csinálni vele. Grr.

  2. Anna szerint:

    Nekünk egész gyűjteményünk volt arról, mit kellene a kicsivel csinálni, a vigyük vissza a kórházba ezek közül a legenyhébb. Ez egy rettenetesen nehéz időszak, fogalmam sincs, hogy lehet ezt nagyon jól csinálni, a sok pszichoelmélet pedig csak a bűntudatomat erősítette.Nem tudom ez segítség-e, de bizton állítom, tapasztalat nem elmélet, hogy három-négy év múlva sokkal könnyebb lesz.

  3. Sajnos a testvérféltékenységet nehéz jól kezelni, én azt mondom, szerencse, hogy így kinyilvánítja Gedeon az elégedetlenségét.
    Sokkal rosszabb lenne, ha elfojtaná (láttam ilyent).
    Talán azokat kellene leállítani, akik azt mondják neki, hogy szeretnie “kell” Jakabot, mert ez így tutira nem működik.

  4. Akkor kicsit megnyugodtam, hogy nem csak nekünk ilyen. Igen, okolom is magamat/magunkat meg az egész világot, biztos mi rontottuk el stb.stb, tény hogy a nagyobbik egyre komplikáltabb mi meg egyre tehetetlenebbek. Pszichológia erre meg arra, igazán megírhatná valaki a Hanga című fejezetet a gyerekpszichológiakönyv végén, már alig várom hogy elolvassam!!! az egy NAGYON jó napnak számít nálunk, ha csak egy hisztivel megúsztuk. A kicsi meg vigyorog mindenre, hihetetlen hogy mennyire könnyen kezelhető – ezalatt meg tombol az anarchia.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s