ha már a terheses

poszt ilyen indulatokat generált, akkor legyen itt egy lista arról, hogy miért szeretek anya lenni. És még egyszer mondom, lassan, hogy mindenki megértse: nem gondolom azt, hogy mindenki így érez vagy így kellene éreznie. Ti mind egyéniségek vagytok. Mindenki egyéniségéhez mérten éli meg azt, hogy ő szülő. Én nem ítélkezem senki felett, hogy nem olyan, mint én, mert én így szeretem ezt a világot, hogy olyan kerek, akárcsak a sári berek, hogy sokfélék vagyunk.

***

Gyereket nevelni a legviccesebb dolog a világon. Az ember sokszor csak ül és könnyes szemmel nevet, és nem bírja abbahagyni. Nevet saját magán, a Másikon, mert megint mondott vagy csinált valami vicceset, a gyerekkel együtt, és néha a gyereken, mert a gyerekek ellenállhatatlanul viccesek. A gyerek felszabadít.

A gyereknevelés megedz. A zember összeszedettebb, céltudatosabb, jobban szervezett lesz. Aki szülő, az soha nem engedheti el magát teljesen, amikor a gyerek a közelében van. A gyerek önfegyelemre nevel.

A gyerek megmutatja, hogy hol vannak a határaim. És mindig kicsit kitágítja. Mikor azt gondolod, hogy már ne bírod tovább, akkor ránézel és összeszeded magad.

Egy gyerek szemével látni a világot, a gyíkoktól kezdve a csavarokig az egyik legérdekesebb élmény. Azt látni, hogy hogyan tanul. Egy gyereknek mindent te mutathatsz meg először, és veled együtt fedezheti fel a természetet és az emberi kapcsolatokat.

A gyerek összehoz. Évtizedes bűnök bocsáttatnak meg a gyerekért.

A gyerek szüntelen meglepetés. Mindig történik vele, körülötte valami újdonság. Anyaként soha nem unatkozom.

A gyerek ajándék, egy meg nem érdemelt, meg nem hálálható ajándék. Kegyelem. Nem tulajdon, nem a vágyaim megvalósítója, nem a saját sikerélményem, nem vele mérem magam. Nem akkor vagyok boldog, ha megteszi azt, amit elvárok tőle, hanem ha ő maga boldog, örül magának és a világnak, amiben él. Ha úgy lesz sikeres és jó ember, hogy közben nem alkuszik meg saját magával. Ha fel tud állni, miután összetörik. Ha normális, egészséges, szeretni tudó felnőtt lesz belőle. Ha van humorérzéke. Nekem csak annyi dolgom van, hogy megőrizzem önmaga számára, és valakinek, aki majd nagyon szeretni fogja, és akit majd viszontszeret. Ha ez sikerül, akkor nem hiába vagyok anya.

Reklámok
ha már a terheses

ha már a terheses” bejegyzéshez egy hozzászólás

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s