azt írja Michael Chabon

a Jiddis rendőrök szövetsége c. krimiben, ami szintén igen kiváló olvasmány, hogy minden hászid nemzedékben van egy ember, a Cáddik ha-Dór, akiben megvan a lehetőség arra, hogy Messiássá váljon.

“Mendelének különleges természete volt gyerekkorában. Nem csodákról beszélek. A csodák csak terhet jelentenek a cáddik számára, nem annak bizonyítékát, hogy ő kiválasztott. A csodák nem bizonyítanak be semmit senkinek, kivéve azokat, akiknek a hitét nagyon olcsón meg lehet venni. Volt valami Mendelében, belül. Valami tűz. Ez egy hideg, sötét hely, nyomozó urak. Szürke, nedves hely. Mendele fényt és melegséget sugárzott. Az ember a közelében akart lenni. … És ez a csoda. Csak ennyi.”

 

És egész egyszerűen vannak ilyen emberek a világban, akik valami titokzatos módon fényt árasztanak magukból, és ezért mindenki a közelükben akar lenni. Ők maguk ezt tehernek fogják fel, és legtöbbször elutasítják a közeledőket, vagy nincsenek is tudatában annak, hogy ők maguk ilyen hatással vannak a környezetükre. Azt hiszem, a fény és az elutasítás egyaránt része ennek a “jelenségnek”. És az ember semmi mást nem akar, csak ott lenni egy kicsit, megmelegedni a személyiségnek ebben a sugárzásában, hogy a világ ne legyen olyan vígasztalanul szürke és kiábrándító hely, mint amilyen szokott lenni.

Reklámok
azt írja Michael Chabon

azt írja Michael Chabon” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Igen, pontosan így van. Van barátnőm, aki ilyen, és ő nem tudja magáról…
    Bár ő nem utasít el senkit eredendően, de tud határt vonni.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s