Kondor Vilmos: Budapest Noir és Bűnös Budapest

Nem titkoltam soha, hogy bár érzékelem, hogy van Budapestnek egy igen sajátos hangulata, nekem eddig ebbe soha nem sikerült igazán belehelyezkednem, vagy csak néha, olyan kivételes pillanatokra, amikor két tanárommal ülök egy kávé mellett, és valami elképesztően szürreális dologról beszélnek, ami nagyon vicces, és mindenki nevet. De az ilyen pillanatok nagyon ritkák, nem tudom felvenni ennek a városnak a ritmusát, és bár vannak emberek, akiket nagyon szeretek itt, valahogy mégsem megy ez a ráhangolódás. Ahogy Temesváron, Valenciában és Rabatban azonnal otthon éreztem magam, úgy ez Pesten valahogy soha nem sikerül.

A fent említett két könyv azért különleges, mert úgy érzem, hogy általa kicsit közelebb kerültem ehhez a városhoz. Mintha sikerült volna valamit megfogni abból a hangulatból, amit érzek sok itteni barátomon. Ez már egy kifejezetten nagy jópont Kondor Vilmosnak. Ugyanezt Nádas nem tudja elérni, ott csak az idegenkedés marad meg a fintorgás, nagyon plasztikusan festi meg a pesti hangulatot, csak nem jön közelebb, ugyanolyan távoli marad, mint előtte.

A Noir-ban a történet kissé nehezen indul, nagy volt a kísértés, hogy letegyem, de épp nem volt semmi más olvasnivalóm. A regény a közepe fele kezd belendülni, és onnan már letehetetlen, mint ahogy a második kötet is. Meg kell szereznem valahol a harmadikat, látom már, hogy holnap könyvtárba megyünk, még egy utolsó körre a nyár előtt.

A történet izgalmas, jó krimi, és kb. ennyi, amennyit a zember egy krimitől elvár. De ez azért ennél több: számomra a jó krimi irodalom, többször érdemes újraolvasni, és ez is ebbe a kategóriába tartozik. Meg ha jól belegondolunk, az európai gondolkodás sarokkövei, a görög drámák, az ószövetség és Shakespeare tele vannak gyilkosságokkal.

Reklámok
Kondor Vilmos: Budapest Noir és Bűnös Budapest

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s