Jászberényi: Budapest-Kairó

 

bp-kairóMindig kicsit félve olvasok olyan könyveket, ahol ismerem a szerzőt. Mert a vége az lesz, hogy meg fogja kérdezni, hogy mi a véleményem a könyvéről. Ez a könyv is ült egy kicsit a süllyesztőben, míg nem maradt olvasnivaló a házban. Félve vettem elő valamikor egy kora délután.

Aznap nem lehett hozzám szólni, meg másnap hajnalban. Néhány óra alatt kivégeztem a könyvet, és szomorúan néztem, hogy milyen kár, hogy csak ennyi. Felolvastam belőle G.-nak részeket, kommentáltam az eseményeket és a személyes reflexiókat. Mindig így olvasunk, ha jó a könyv.

Az egyiptomi forradalomról és az arab tavaszról sok okos elemzést írtak. Nem kétlem, hogy sokan – politológusok, elemzők, okos emberek értenek a világpolitikai folyamatokhoz. Viszont nem olvastam olyan elemzést, amely szemtanúként és résztvevőként írta volna le, hogy mi történik az utcákon. A könyv igazi különlegességét ez adja: arab nevén Abu Háfiz Iszkander, azaz a szerző ott volt, amikor történtek a dolgok. Ha van kulcsmondat a könyvben a miértre, hogy mit keres egy magyar újságíró a forradalmi Egyiptomban, akkor az ez: “a történelem elkezdődött; … látni akarom, ahogyan Egyiptom vajúdik a demokráciával, és nem akarok lemaradni a nehéz szülésről.” (p.10). Ez az első dolog, amitől ez a könyv igazán jó lesz: nem a biztonságos budapesti íróasztala magányában írja a könyvet. Minden borzalom és hősiesség, ami benne van a könyvben, mind megtörtént, és ő látta ezeket és átélte. Hirtelen egy könyv jut még eszembe, ami hasonló hatást váltott ki: Nyiszli Miklós: Orvos voltam Auschwitzban. Ott is egy résztvevő szemtanú írja le, hogy mi történt. És akkor a hitelességről már nem is kell semmit mondani.

A másik dolog, ami miatt jó a könyv: Jászberényi prózája lendületes, sodró, olyan, mint ő maga, mikor személyesen beszélek vele, mindig az az érzésem, hogy én valami iszonyú lassú vagyok, akit elkapott a forgószél. A stílusa miatt is van az, hogy nem lehet a könyvet letenni. Olyan, mint egy tornádó: végighajszol az egész eseménysorozaton, a zember iszonyú gyorsan átszáguld a könyvön, és a végén leesik a nagy semmibe. Már vége? Csend van? Nem dörögnek a fegyverek?

És egy harmadik dolog, bár ez leginkább szakmai: hitelesen ír az iszlámról és a koptokról. Ott él közöttük. Nem ítélkezik. Szereti ezeket az embereket – vallja be kissé szégyenlősen tegnap, miközben kifújja a cigaretta füstjét. A könyv nagyon közel visz ahhoz, hogy hogyan is működik az iszlám a gyakorlatban. Kevés jó magyar nyelvű könyv van az iszlámról, de olan, amelyik így beszél a hétköznapokról, egy sem. Fel fogom majd adni kötelező olvasmánynak.

Coda: Amikor hősökre gondolok, rá (is) gondolok.

Reklámok
Jászberényi: Budapest-Kairó

Jászberényi: Budapest-Kairó” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Remélem, kapható még. Majd körülnézek a neten, meg a jövő héten megyek Pestre dolgozni, beugrok valamelyik Libribe.
    Az ilyeneket szeretem olvasni. Azt hiszem, az általad említett Nyilszli könyvet is olvastam, ha az, amire gondolok, legalábbis ismerősnek tűnik.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s