újabb öt tévhit az iszlámról

Népszerű volt a múltkori poszt, itt egy újabb ismeretterjesztő kis szösszenet. Nagyon fontosnak tartom a tudományos ismeretterjesztést, ez sokban segíthet lebontani az előítéleteket, felkelteni az érdeklődést egy teljesen más, titokzatos, izgalmas, ismeretlen világ iránt.

Az iszlámban alapvetően öt etikai kategória van:

1. Jó, ami szükséges az üdvösséghez. (Az öt pillér: Isten egységének és Mohamed prófétaságának megvallása, zarándoklat, alamizsnaadó, napi ötszöri ima, böjt ramadán havában, esetenként és egyénileg elbírálva a kivételeket).

2. Inkább jó, de nem szükséges az üdvösséghez. Ide tartoznak a kegyes cselekedetek, alapítványok, személyes kegyesség, éjszakai ima, Isten 99 gyönyörű nevének recitálása.

3. Közömbös. Pl. a válás. Vallási szempontból se nem jó, se nem rossz, ha valaki elválik.

4. Inkább rossz, de nem visz a pokolba.

5. Bűn, abszolút tilos dolgok. Egy ilyen abszolút tilos dolog van, a társítás, ha Istenhez valaki valamilyen isten-jellegű dolgot társít. Emellett nagyon szigorúan tilos még az alkoholos italok fogyasztása (és mimnden tudatmódosító szeré), a disznóhús (kivéve, ha nincs más ennivaló). A neten sokféle bűnkatalógus kering; ahhoz, hogy ezeket hitelesnek találjuk, először is azt kell eldönteni, hogy mit kezdünk a hadíszokkal, ahonnan ezek a bűnkatalógusok származnak: beemeljük őket a szent könyvek közé, vagy meghagyjuk őket a másodlagos vallási irodalom szintjén, ahol jó támpontot adhatnak a hétköznapi kegyességre.

És akkor lássuk a félreértéseket.

5. Minden muszlim férfi viseljen szakállt! A médiában az ábrázolt muszlimokon szakáll van. A Koránban van ugyan szó szakállról, pontosabban Áron szakálláról, de ez nem tekinthető kötelező jellegűnek, és nem is hord minden muszlim szakállt. Én személy szerint nem bánnám, mert nagy szakáll-fan vagyok, de hát nekem már mindegy, ugye. A szakállviselés iránti szeretet egyrészt onnan jön, hogy Mohamed prófétának nagyon szép szakálla volt, másrészt a sivatagos területeken kényelmesebb, mint minden nap borotválkozni, arról nem is beszélve, hogy a “rúmiak”, azaz a rómaiak voltak azok, akik minden nap borotválkoztak, az arabok nyilván nem akartak rájuk hasonlítani .A hetvenes években a szakáll mekkora kulturális divat volt, csak mostanában azonosítják az elmaradottsággal, ami persze butaság.

4. Az iszlám az arabok vallása. Ez kb. annyira igaz, mintha azt mondanánk, hogy a kereszténység mind a mai napig egy zsidó szekta. Utoljára bizonyára Mohamed idejében volt az arabok vallása. Rögtön Mohamed halála után tömegesen tértek át a nem arab  emberek az iszlámra. Ma a világ muszlimjainak nagyobbik része nem arab származású, és Indonézia a legnagyobb muszlim állam.

Mapa-para-ilustrar-la-propagacion-del-Islam

 

Kattints a képre, ha nagyban akarod látni, rajta vannak az évszámok.

3. Könnyű az araboknak, bezzeg ők értik a Koránt. Az a nyelv, amin a Korán íródott, azaz a kalsszikus arab nyelv senkinek sem az anyanyelve, és nincs olyan, hogy egységes arab beszélt nyelv. Van egy modern standardizált változat, ez a sajtó, a média, a leírt szövegek nyelve, de beszélni mindenki dialektusban beszél, és egyből tudják, hogy idegen vagy, ha az irodalmi nyelven kérsz kenyeret a boltban. Valószínűnek látszik, hogy a Korán nyelve az egyik akkor élő törzs dialektusa volt, és ez standardizálódott később, az iszlám terjedésével. Ezt azonban mindenki az iskolában tanulja, az arabok is, akiknek adott esetben sokkal nehezebb megtanulni irodalmi arabul, mint egy külföldinek, mert nekik a különbségeket kell megjegyezni. A diakeltusok elég széles skálán mozognak: egy marokkói és egy iraki nem érti meg egymás dialektusát. A klasszikus nyelv szerkezete teljesen kész, mire a Koránt leírják, egyedül a magánhangzók és a diakritikus pontok írása nem rögzül, csak később.

Ez azt jelenti, hogy egy átlag arabnak szüksége van magyarázatokra a Koránhoz. De egy átlag-magyarnak is szüksége van a Bibliához.

2. A parázna nők büntetése a halálra-kövezés. A 24,2-4 szerint a paráznaság (nő és férfi egyaránt) büntetése 100 korbácsütés. És ha valaki paráznasággal gyanúsít meg egy nőt, de nem hoz négy (!) tanút, annak a büntetése 80 korbácsütés. Halálbüntetés két esetben lehetséges: gyilkosságért (talio-elv), vagy ha valaki nagymértékben megrontja a földet és a rajta lakókat (5,32). Ezt az ószövetségi joggal kell összevetni, ahol a paráznaság büntetése a halálra kövezés.

1. A 72 huri a mennyben. Erre nincs koráni hagyomány, hogy 72-en lennének. A húr szó többször előfordul (pl. 44,54; 52,20), ők azok, akik szórakoztatni fogják őket (az igazhívőket). Csak azt nem tudják sokan, hogy az ők, őket névmás egyaránt vonatkozhat csak férfiakra, vagy férfiakra és nőkre vegyesen, illetve a hur egy többesszámú alak, ami a hímnemű ahwar és a nőnemű hawra szónak is egyformán a többesszáma. Tehát lehet hímnemű és nőnemű egyszerre. Az bizonyosnak látszik, hogy ezek a hurik szórakoztatni fognak a paradicsomban, és hogy szelíd a szemük.

Reklámok
újabb öt tévhit az iszlámról

újabb öt tévhit az iszlámról” bejegyzéshez ozzászólás

  1. nincsenek istenek, csak és szigorúan egy db. nincs semmi, ami hasonló istenhez, ami birtokol bármiféle isteni attribútumot. tehát Jézus sem lehet isten, ez a legplauzibilisabb pléda, noha Mohamed után a legnagyobb próféta. Isten teljesen más, mint a világ, amit teremtett.

    Ez eddig talán érthető is volna. A probléma a Koránnal van, ami az ortodoxia számára nem teremtett, hanem öröktől fogva létező. Mert akkor ez már kettő.

    meg Isten attribútumaival is baj van (legalábbis, ha a logikát vesszük alapul), mert akkor Isten egy, és az attribútumai már kettő. Sok évszázadon keresztül ment erről a vita. (Míg végül kihaltak a filozófusok :D)

  2. Köszi, ez is remek :-))
    A társatásosdi nekem is szemet szúrt, hogy az mi fán terem vajon, de ezzel a kiegészítéssel, legalábbis azt hiszem, értem .-))

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s