micsoda hülye egy érzés

hogy én, a magam 34 évével és lelkészi tapasztalatával ilyen radikálisnak érzem magam. Én olyan emberek között szocializálódtam és nőttem fel, akik nem féltek, nem idegeskedtek a jegyeik miatt, hogy mit fognak róluk gondolni a tanárok, nem féltek megmondani, ha valamivel nem értettek egyet. Akik átéltek egy megfélemlítő rendszert, ahol nem volt szabad Ceausescu-vicceket mesélni, mert bevittek a Secura, és megvertek (mindenki mesélt, ez is lázadás volt a rendszer ellen, és csempészett mindenki mindenfélét, és aki tehette, belülről bomlasztott), akik kint voltak akkor, amikor lőttek az utcán.

Fiatalok voltunk, bátrak, önhittek, azt hittük, nekünk minden sikerülni fog, nem féltünk akár egyedül is kiállni valamiért, amiben hittünk, úgy gondoltuk, hogy az őszinteség mindent megér, bármilyen kockázatot.

És most, hogy eltelt tíz év, és már megbölcsültem, és udvariasabb és szelídebb lettem (kicsit), tudok a rendszer nyelvén beszélni (ha kell), visszafogni az egyéniségem törésvonalait, gömbölyűnek mutatni a szögletest, a mai fiatalok között anarchistának érzem magam. És meddig kell még az ember anarchistának és rendszerellenesnek és hatalomellenesnek érezze magát, amikor végre leteheti ezt a sokszor oly kényelmetlen szerepet és megnyugodhat az arany középszer punnyadásában?

Hova tűnt a mai húszévesekből a radikális félelemnélküliség? Konzervatív fiatalság. Mekkora ellentmondás ez.

Mind gyermeket nevel komoly vagyont gyűjt, pénzre pittyent.  Meg kell a szívnek szakadni.

 

Reklámok
micsoda hülye egy érzés

micsoda hülye egy érzés” bejegyzéshez ozzászólás

 1. doragon szerint:

  “…az őszinteség mindent megér, bármilyen kockázatot.” Gyönyörű gondolat. Teljes mértékben egyetértek.

 2. Vica57 szerint:

  Szerintem részben az a baj, hogy most egyszerűen nem látszik eléggé jól, hogy ki is a valódi ellenésg.

  Ebből a szempontból egy nyíltan elnyomó rezsimmel könnyebb lehet szembeszállni (már persze ha van valakiben kurázsi), mint egy populista handabandázó országrombolóval.

  Ráadásul rengeteg emberben vannak feldolgozatlan családi sérülések (elhurcolt, kivégzet rokonok, barátok, lesöpört padlás, kitelepítések, egyebek), amelyeket pompásan fel lehet használni a “komcsiellenes” propagandában. Remekül leplezve ezzel a tényleges helyzetet.

  NA és pompásan működik a bűnbakképzés, egybemosva a “libásbajnait” és a romaproblémát, meg az “idegenszívű kizsákmányolókat”, stb.

  Itt most abbahagyom, mert kezdem elveszíteni az önkontrollomat., már többet törlök, mint írok..
  Ez különben sem polfórum :-))

 3. igen, abban, hogy a kormány irányában nincs egyértelmű, társadalmi megegyezésen alapuló ellenérzés, ez fontos szempont. szerinttem sokan arra gondolnak, hogy őket ez nem fogja érinteni.

  de ha tényleg csak 550 állami hely lesz az összes bölcsésznek, akkor nagyobb emberölés lesz, mint a köztársasági ösztöndíjért. Ott az Elte BTK 46 helyet kapott, és én doktori képzéssel, MA-val, félévente 90 kredittel, tudományos publikációkkal, közösségi tevékenységgel, 3 nyelvvizsgával csak a 45. voltam. Szóval nem tudom, ki lesz egyáltalán esélyes rá.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s