most nem azért mondom

kedves magyarországi hallgatók, akik olvassátok a blogot, de mikor én ötödéves voltam a teológián, mi bizony sztrájkoltunk, mikor a fejünk felett olyan intézkedéseket hoztak, amik elfogadhatatlanok voltak, nem engedtünk senkit befizetni semmilyen pénzt, nem voltak sztrájktörők, hagytuk, hogy lehúzzák a fűtést a bentlakásban januárban, hagytuk, hogy lekommunistázzanak, és moralizáljanak nekünk, hogy kiprédikáljanak, és addig gyakoroltuk a nyomást, amíg sikerült valami egyezségre jutni. És ez sokkal kisebb jelentőségű ügy volt, mert végső soron csak arról volt szó, hogy mindenkinek kötelezővé tették, hogy a teológia étkezdéjében egyen (és megadóztatták az elektronikai cikkeket).

És igen, szinte kirúgtak minket, csak persze nem lehet egy egész ötödéves évfolyamot kirúgni. És be kellett menni mindenhova perzsára, és mosták a fejünket rendesen.

Csak azért mondom. MIndenkinek hull a könnye, mikor 56-ról van szó, meg dől a kardjába, és egyebek, meg a hős magyarok.

De mikor csinálni kellene valamit, aminek tétje is van, akkor mindenki nyusziülafűben.

Reklámok
most nem azért mondom

most nem azért mondom” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Az egyik haladó szellemű tanárnőm is ugyanezt mondta: tessék tüntetni, utcára vonulni, demonstrálni, protestálni… én benne lennék.

 2. Én is benne lennék, de nem tudom, mit tudnánk elérni, és nem tudom,mit tudnánk tenni. Nem befizetni a tandíjat? Konkrétan a mi 13 fős csoportunkból egy ember fizet tandíjat, mi többiek semmit. Az egész karon hasonlóak az arányok. Ebben az esetben ez nem járható út.
  Ha nem megyünk be órára, magunkkal baszunk ki (és a tanárainkkal esetleg, akik meg nem tehetnek semmiről). Nem tudunk “sztrájkolni”. Vagyis tudnánk, ha például az egész ELTE sztrájkolna, vagy az összes egyetem, pláne, de az meg ellenőrizhetetlen, mert a sztrájk akkor sztrájk, ha a munkahelyeden vagy, csak nem dolgozol. Az ELTÉ-n meg ugye szokás akkor sem dolgozni, amikor kéne… :P
  Utcára vonulni meg demonstrálni meg protestálni már tavaly is voltunk. Eredmény? Semmi. Illetve hát birkamód igába hajtottuk a fejünket és most az utánunk jövők is megszívják.
  Jó lenne valami használható kezdeményezés tényleg. (Ha ezt a kommentet kívülállóként olvasnám, vszleg azt hinném a szerzőjéről, hogy totálisan leszarja a dolgot. Pedig nem.)

 3. Hát nekem azért vannak ötleteim. Flashmob. Tüntetés. Egyetemfoglalás. Éhségsztrájk. Sztrájkőrség. Gyertyás tüntetés. Propagálás a fészen.

  Sántha Imre, egy kollégám a nyáron egy hétig áll minden nap Sepsiszentgyörgyön, és egyedül tüntetett a Mikó-ügy miatt. Aztán harmincezres tömegtüntetés lett belőle.

 4. a leghatásosabb az lenne, ha a most érettségizők közül SENKI sem adná be a jelentkezését SEMMILYEN felsőoktatási intézmény SEMELYIK szakára! de tényleg.

 5. Hát látod… anno amikor én még jártam fősulira (2011) és volt demonstráció Pesten, nekünk is sokkal fontosabb volt időre kész lenni az ülő aktszoborral. Azóta is pipa vagyok magamra, de akkor abban a lagymatagságban tényleg elő tudta a tanár vezetni, hogy munka vs. “rendezvényre menés” esete forog fenn. Mi meg, szintén rendkívül értelmesen, nem mertünk neki beszólni, hogy alóla is ugyanúgy ki fogják húzni a sulit, mint alólunk, azaz ez nem diákok lázadozása a nagy semmi ellen, hanem az egész oktatásügyi puliszkának kéne rárobbanni a nemzetiszószos-GESz-es-nyelvnemtanítós oktatási minisztérium fejére. Tanárostul, ja.
  lelraab: még gondolkoztam is rajta, hogy _mire_ adjam be mesterre vagy következő, ezúttal értelmesebb szakra… De így…? Akinek hat anyja van! Eleve estin vagy levelezőn tudnám csinálni, mert én nappalis még egyszer nem leszek záros határidőn belül. És akkor kiderül, hogy mindez a kutyát nem érdekli, csak perkáljak és vegyem be a központi okosságot, mint Hanzi a meggyet. Hogyne.

 6. Linda szerint:

  Hatásos lehetne a már jelenleg is külföldön tanuló diákokkal karöltve sztrájkolni. Ez nagyobb médiahangzavart és szolidaritási hálózat kiépítését tehetné megvalósíthatóvá. Külföldön doktoráló vagy már magasabb pozíciót betöltô magyarok petíciót is indíthatnának a jelenlegi szabályzások újragondolásáról. Személy szerint az elôbbi kategóriába tartozom, és szívesen részt vennék egy megmozdulásban. Egy központi honlapra is szükség lenne, a világ minden táján tartott tüntetésekkel, beszámolókkal, Skype-interjúkkal, stb. Ne csak beszéljünk róla, hanem indítsuk el! Kispirosban elérhetôséget is írok.

 7. lelraab, erre én is gondoltam, hogy bojkottálni kellene az érettségit.

  Linda: egyelőre ezen a fórumon kívül, amit Ádám fent belinkelt, semmi nem történik.

  Vera: ha gonosz akarok lenni, akkor azt mondom, hogy nem sokáig lesz így a ti 13 fős csoportotokkal. Jövő ősszel mindenki megkapja a kis csekkjét.

 8. azok a szép idők, mikor még volt az embernek két töke (inkluzíve nőknek) elmúltak, ma már csak fórumozgatásokra, kerekasztalokra, s egyéb bénaságokra telik a kurázsiból. jobb helyeken már égne a parketta az egyetemek udvarán

 9. Vannak azért fejlemények: “Sztrájkbizottság megalakításáról szóló együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (Ha-Ha) szegedi csoportja, jelentette be az SZTE EHÖK. A kormány által szerdán elfogadott, 2013-ra vonatkozó keretszámokat, melyek többek között „ellehetetlenítik a Szegedi Tudományegyetem jövőbeni működését” – mindkét szervezet elfogadhatatlannak tartja.” (http://index.hu/belfold/2012/12/07/sztrajkbizottsagot_alakitanak_szegedi_hallgatok/)

 10. A fő probléma sztem az, hogy elvben a dolog már tavaly eldőlt, az első nagy vágással. Hogy 25 ezer, 10 ezer vagy 0 helyet biztosít/tart fenn a kormány, már szimplán technikai kérdés. Ettől függetlenül most is hasznos lenne egy kis zavargás, mert a tízezerből simán lehet jövőre szép nagy nulla.

 11. a netes pletykák szerint ez volt a terv, a hoffmann rózsika kitörte a botrányt, hogy ezt talán mégsem kellene.

 12. Na és ha Hoffmann Rózsi néne szerint nem kellene, akkor mi van? Nem véletlenül nénizem én is, olyan, mint egy banya napközis tantónéni, hozzáállásában és a logikához való viszonyában is.

Itt kommentelhetsz.

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s